Σαφέστερους δημοσιονομικούς κανόνες και πραγματικές κυρώσεις στα κράτη-μέλη που τους παραβιάζουν ζητεί στην πρώτη έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Η νέα συμβουλευτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ευρωπαϊκή αρχή διαπιστώνει ατέλειες στο Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας και χαρακτηρίζει «χρήσιμη για το μέλλον» την ιδέα του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για κοινή δημοσιονομική πολιτική «ή και κοινό προϋπολογισμό» στην ευρωζώνη.
Ενώ τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και για τη χρηματοδότηση σε περιόδους κρίσης παρέχουν μια «μεγαλύτερη δυναμική σταθερότητας» στην Ευρώπη, εκείνο που απαιτείται είναι να εξασφαλιστεί μια «δημοσιονομική ασπίδα που θα εξασφαλίζει ένα ικανοποιητικό επίπεδο επενδύσεων σε καιρούς ξαφνικών οικονομικών σοκ» σημειώνει στην πρώτη ετήσια έκθεσή του το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Νίελς Τίγκεσεν μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης εξήγησε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας «επιδέχεται βελτιώσεις».
«Παρά την ευέλικτη εφαρμογή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2015 και τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις που έλαβε αφήνοντας τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία να ξεφύγουν από τους δημοσιονομικούς κανόνες που αυτό υπαγορεύει, το Σύμφωνο σε γενικές γραμμές συνεισέφερε στην αποκατάσταση της σταθερότητας στην ευρωζώνη» είπε χαρακτηριστικά ο Τίγκεσεν.
Ο δανός καθηγητής έκρινε ως προσήκουσα την ευέλικτη εφαρμογή του Συμφώνου στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά πρόσθεσε ότι αυτή εγείρει «υποψίες» για άνιση μεταχείριση των κρατών-μελών. Το Συμβούλιο εν γένει άσκησε κριτική στην Κομισιόν για την πολιτική και τις πρακτικές της σε ό,τι αφορά την προεδρία του Eurogroup, τη μεταχείριση των κρατών-μελών, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Πέρα από τη μεροληψία, το Συμβούλιο καταλογίζει στην Επιτροπή αδιαφάνεια, ατολμία και αδυναμία επιβολής των αποφάσεών του. «Οταν επέβαλε για πρώτη φορά κυρώσεις στην Πορτογαλία και στην Ισπανία την περυσινή χρονιά, στη συνέχεια η Επιτροπή ζήτησε συγγνώμη από τις δύο οικονομίες της Ιβηρικής» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Προσοχή στις αξιολογήσεις

Ο Τίγκεσεν συνέστησε στην Επιτροπή κατά τις επόμενες αξιολογήσεις των εθνικών προϋπολογισμών των κρατών-μελών «να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στους δείκτες του χρέους».
Το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (EFB) είναι ένα ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο που δημιουργήθηκε στα τέλη του 2015 για να παράσχει τις υπηρεσίες του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μεταξύ άλλων είναι αρμόδια για την εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ βάσει των ρυθμίσεων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Τo EFB είναι πενταμελές. Προεδρεύει ο δανός καθηγητής Οικονομίας Τίγκεσεν και μέλη του είναι ο ολλανδός οικονομολόγος Ρόελ Μπίτσμα, ο Ιταλός Μάσιμο Μπορντινιόν, η γαλλίδα γενική γραμματέας της ασφαλιστικής εταιρείας ΑΧΑ Σαντρίν Ντισέν και ο πολωνός καθηγητής, πρώην υπουργός και υποδιευθυντής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης Ματέους Ζούρεκ.

HeliosPlus