Ενας από τους μεγαλύτερους παίκτες πληροφορικής και διαχείρησης κέντρων τηλεφωνικής υποστήριξης διεθνώς, η πολυεθνική Telus, συμπεριλαμβάνεται στους ενοίκους του καινούργιου συγκροτήματος γραφείων και καταστημάτων City Tower, του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Σόφια.

Η κατασκευή του συγκροτήματος, το οποίο αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση στον τομέα διαχείρισης και ανάπτυξης ακινήτων του ελληνικού ομίλου στη Βουλγαρία, ολοκληρώθηκε πρόσφατα, και έχει ήδη μισθωθεί το σύνολο των χώρων, προσελκύοντας μεταξύ άλλων παγκόσμια ονόματα από το χώρο της πληροφορικής, όπως η Telus.

Η καναδική εταιρεία θα παρέχει από το City Tower υπηρεσίες τηλεφωνικής υποστήριξης (call center) σε συνολικά 35 γλώσσες, καθώς έχει επιλέξει τη Σόφια ως κέντρο για την ευρωπαική της ανάπτυξη.

Τα τελευταία χρόνια η βουλγαρική πρωτεύουσα έχει βάλει σαν στόχο να καταστεί η τεχνολογική πρωτεύουσα των Βαλκανίων, καθώς δεκάδες εταιρείες απ’ όλο τον κόσμο αποφασίζουν να εγκατασταθούν εκεί. Αφενός λόγω του χαμηλού φορολογικού συντελεστή 10%, των χαμηλών ακόμη μισθών και της ταχείας αδειοδότησης μιας επιχείρησης, αφετέρου επειδή η Βουλγαρία έχει δημιουργήσει μια εγχώρια βιομηχανία από χιλιάδες αποφοίτους τεχνολογικών σχολών.

Σε αυτή την θετική για την βουλγαρική οικονομία συγκυρία, που αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος με 3,9%, και όπου οι μισθοί στις μεγάλες πόλεις για έναν πρωτοδιοριζόμενο πτυχιούχο μηχανικό κυμαίνονται στα 600 ευρώ, αλλά φτάνουν και τα 1.000 ευρώ στον κλάδο της πληροφορικής, ο όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ βλέπει τις επενδύσεις του να αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη υπεραξία.

Το 20όροφο City Tower έχει ύψος 74 μέτρων, βρίσκεται στο κέντρο της Σόφιας, αποτελεί το πλέον σύγχρονο και ποιοτικά επαγγελματικό της κτίριο, ενώ στην κατασκευή του έχουν χρησιμοποιηθεί οι πιο σύγχρονες μέθοδοι εξοικονόμησης ενέργειας, διαχείρισης νερού και απορριμμάτων. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει πιστοποιηθεί με τη βρετανική μέθοδο BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method).

Το κτίριο που διαθέτει υπόγειο πάρκινγκ έξι επιπεδων, κατασκευάστηκε από την ΤΕΡΝΑ, την 100% θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, που έχει μέχρι σήμερα αναπτύξει στη Βουλγαρία έργα προυπολογισμού 420 εκατ. ευρώ.

Τέτοια είναι το συγκρότημα γραφείων, καταστημάτων και κατοικιών «3Tops» στη Σόφια, όπως και το ξενοδοχείο μαζί με πολυτελείς βίλες «Borovets Euphoria Club» στο χιονοδρομικό κέντρο Μπόροβετς. Στα οικοδομικά έργα ξεχωρίζουν το εμπορικό κέντρο Hermes Park (242.000 τ.μ.) στη Σόφια, και το ΙΚΕΑ (30.000 τ.μ.), στα σιδηροδρομικά, η ηλεκτροκίνηση και ανακαίνιση της γραμμής Plovdiv-Svilengrand, και η κατασκευή της γραμμής Dimitrovgrad-Svilengrad. Οσο για τον τομέα της ενέργειας, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, θυγατρική του ομίλου, έχει αναπτύξει και λειτουργεί δύο αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 30 MW.