Να μετριάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η πρόσφατη δήλωσή του ότι συνειδητά η κυβέρνηση υπερφορολόγησε την μεσαία τάξη, επιχείρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, εστιάζοντας στις προσπάθειες για προστασία των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. «Κι εμείς φορολογήσαμε αλλά υποσχόμαστε ότι μεσοπρόθεσμα θα μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές», είπε, αναγνωρίζοντας ότι «είναι μεγάλη η φορολογική επιβάρυνση», ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «υποσχόμαστε να προσπαθήσουμε στο πλαίσιο του δυνατού να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά».

«Έχουμε υποχρέωση να τους προστατεύσουμε. Δημιουργούμε νέα εργαλεία κοινωνικής πολιτικής, όπως το κοινωνικό μέρισμα κλπ.», σημείωσε ο κ. Χουλιαράκης. Μάλιστα αντιπαραβάλλοντας το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής του ΣΥΡΙΖΑ έναντι εκείνου της κυβέρνησης Σαμαρά, είπε ότι «δεν υπάρχει άλλο συνεκτικό, πειστικό αφήγημα εξόδου από την κρίση». Και τόνισε ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν αναγκαία, αλλά έχει κόστος διότι αυξάνεις φόρους και μειώνεις δαπάνες».

Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχουν θαύματα και εύκολες λύσεις», σημειώνοντας πως «η διαφορά είναι ότι η δική μας προσαρμογή είναι πιο ήπια και εμπεριέχει πιο δίκαιη κατανομή του βάρους». Άσκησε δε κριτική στην ΝΔ η οποία μιλάει για άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής, τονίζοντας ότι αυτό προβλέπει «μείωση των ομολογουμένως υψηλών φορολογικών βαρών και αντίστοιχη μείωση των πρωτογενών δαπανών του Δημοσίου», αλλά διερωτήθηκε:

«Ποιες δαπάνες θα μειώνατε; Το κόστος της μείωσης της φορολογίας που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης πλησιάζει τα 4 δις. ευρώ. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι δεν υπάρχει χώρος συμπίεσης των δαπανών. Εγώ διαφωνώ. Υπάρχει περιθώριο αλλά σε καμία περίπτωση 4 δις. ευρώ. Πού θα βρεθεί λοιπόν ο (δημοσιονομικός) χώρος;».