Με την σύμφωνη γνώμη των Θεσμών ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα η διανομή του κοινωνικού μερίσματος σε ευπαθείς κατηγορίες πολιτών, όπως δήλωσε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος. Σε μια προσπάθεια δε να αντιμετωπίσει την κριτική της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για εξαγορά ψήφων και εξαπάτηση της κοινωνίας, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου τόνισε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με σχέδιο και δεν ξάφνιασε κανέναν γιατί είχε ήδη ανακοινωθεί η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος. «Το σχέδιο μας δεν ξάφνιασε κανέναν. Το είχαμε ανακοινώσει. Δεν ξέραμε το ποσό. Τώρα που συμφωνήσαμε με τους θεσμούς το μοιράσαμε.

Ο ελληνικός λαός γνώριζε πως αυτή ήταν η στρατηγική», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ακόμα ότι «το διάγγελμα του πρωθυπουργού για το κοινωνικό μέρισμα δεν ήταν ούτε θεσμική, ούτε πολιτική παρατυπία». Έτσι απάντησε και στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Ν. Δένδια, ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για εκτροπή: «Δεν είναι δικά του τα λεφτά για να τα χαρίζει σαν Άγιος Βασίλης», τόνισε ο κ. Δένδιαςσημειώνοντας ότι «η σπουδή του χθεσινού «διαγγέλματος» ερμηνεύεται είτε βάσει της εκλογικής διαδικασίας της Κεντροαριστεράς είτε των διαδοχικών αποκαλύψεων για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία». «Όσα έρχονται στη δημοσιότητα για την υπόθεση αυτή, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον μεσάζοντα είναι πρωτοφανή και η κυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί πειστικά», τόνισε.

Ο υπουργός Οικονομικών σχολιάζοντας τις αναφορές Δένδια, επιχείρησε ένα νοερό ταξίδι …στα Ζαγοροχώρια με την θερμοκρασία να κυμαίνεται στους -18 βαθμούς Κελσίου ενώ μπαίνοντας σε ένα καφενείο έχει ζέστη, όπου ζέστη το κοινωνικό μέρισμα, όπως ερμηνεύθηκε το ευφυολόγημα Τσακαλώτου, για να ανατρέψει το επιχείρημα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ.

Στο θέμα παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Αν. Λοβέρδος, ο οποίος έκανε λόγο για «πολιτικό τέχνασμα» και «υφαρπαγή ψήφων». «Η κυβέρνηση δεν βοηθά τους φτωχούς με το να τους παίρνει το ΕΚΑΣ και να τους δίνει 250 ευρώ», είπε. «Θα δείτε ότι θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Συνεχίζετε να βάζετε χαμηλά τον πήχη και αυτό μας βοηθά», του απάντησε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς είπε ότι η αντιπολίτευση «έχασε τα αυγά και τα πασχάλια».