Κακές εταιρείες δεν υπάρχουν. Κακές διοικήσεις μόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εταιρεία Μάρμαρα Λαζαρίδης από τη Δράμα που πριν από έναν χρόνο υπολειτουργούσε, οι τράπεζες και οι προμηθευτές αγωνιούσαν για τα χρήματά τους και οι 140 εργαζόμενοι, εκτός από τα δεδουλευμένα που τους χρωστούσαν, έβλεπαν ότι δεν υπάρχει φως στο τούνελ για τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας και την εξασφάλιση της εργασίας τους.
Οι δύο μεγαλύτερες πιστώτριες τράπεζες, Πειραιώς και Alpha, αιτήθηκαν την ένταξη της εταιρείας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Το Πρωτοδικείο Δράμας ενέκρινε το αίτημα και από την 1η Μαρτίου του 2017 η εταιρεία Ernst & Young (ΕΥ) ανέλαβε με εντολή των τραπεζών την αναδιάρθρωση της εταιρείας και την πώληση του ενεργητικού της.
Ο ειδικός διαχειριστής, δηλαδή η ΕΥ, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατάφερε να ανασυγκροτήσει την εταιρεία, να αναδιατάξει το πελατολόγιο, να ανοίξει αγορές και να πληρώσει τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, χωρίς μάλιστα να απολυθεί κανείς. Αντιθέτως, λόγω των νέων παραγγελιών ο ειδικός διαχειριστής πρόσθεσε και δεύτερη βάρδια στις γραμμές παραγωγής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο Μάρτιος – Σεπτέμβριος 2016 η εταιρεία είχε κέρδη ebitda 600.000 ευρώ και το διάστημα Μάρτιος – Σεπτέμβριος 2017, περίοδο που έκανε κουμάντο ο ειδικός εκκαθαριστής, τα ebitda έφτασαν τα 3 εκατ. ευρώ.
Η ανάταξη της Μάρμαρα Λαζαρίδης, όπως ήταν αναμενόμενο, προσέλκυσε ενδιαφερομένους από τον κλάδο του μαρμάρου και η διαδικασία εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, ήταν πολύ αποδοτική για τις πιστώτριες τράπεζες και τους προμηθευτές, αφού όπως προκύπτει από τα στοιχεία, θα λάβουν όλες σχεδόν τις απαιτήσεις τους, που υπολογίζονται σε 40 εκατ. ευρώ.

Οι πλειοδότες

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη ομάδα assets της εταιρείας (εργοστάσια επεξεργασίας μαρμάρων σε Δράμα και Θάσο, ένα joint venture με την Κυριακίδης Μάρμαρα, αποθέματα, αποθήκες, άδειες εξόρυξης, λατομικές άδειες, εμπορικά σήματα και πάγια) πωλήθηκαν έναντι 31 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Nordia, συμφερόντων της οικογένειας του κ. Ανδρέα Αλτ που ελέγχει και τα Μάρμαρα Διονύσου.
Παράλληλα, έναντι 1,6 εκατ. ευρώ πωλήθηκε η θυγατρική Λίθος στη Γερμανία στο μάνατζμεντ της Λίθος και επίσης για 1,6 εκατ. ευρώ πωλήθηκε στην εταιρεία Ικτίνος Μάρμαρα το δεύτερο εργοστάσιο επεξεργασίας μαρμάρων της εταιρείας στη Δράμα. Στο ταμείο της εταιρείας από τη λειτουργία της τους τελευταίους μήνες ο ειδικός διαχειριστής είχε καταφέρει να συγκεντρώσει cash ύψους 5,5 εκατ. ευρώ, το οποίο πηγαίνει και αυτό στους πιστωτές. Αθροισμα δηλαδή 39,7 εκατ. ευρώ, όσα χρωστούσε η εταιρεία στους πιστωτές της προτού τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.
Ενα ακόμη σημαντικό στοιχείο που πιστώνεται στην ΕΥ είναι ότι η Νordia, σύμφωνα με τον διαγωνισμό, αναλαμβάνει τους 140 εργαζομένους μαζί με όλα τα δικαιώματά τους (χρόνια προϋπηρεσίας κ.ά.), όπως και η Ικτίνος τους περίπου 15 εργαζομένους στο δεύτερο εργοστάσιο της Δράμας.
Ο τζίρος της Μάρμαρα Λαζαρίδης έχει υποχωρήσει σε ετήσια βάση περίπου στα 14 εκατ. ευρώ, σχεδόν στο ήμισυ σε σχέση με τις καλές εποχές, όταν η εταιρεία ήταν leader του κλάδου με τζίρους άνω των 30 εκατ. ευρώ.
Πλέον όμως η εταιρεία, ελεύθερη βαρών, με ιδιοκτήτη που γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του κλάδου και το ελληνικό μάρμαρο να είναι περιζήτητο σε όλες τις διεθνείς αγορές, αναμένεται να ξαναγίνει ανταγωνιστική προς όφελος των εργαζομένων της, της οικονομίας στην περιοχή της Δράμας και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα. Η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα ολοκληρωθεί όταν εγκριθούν η συναλλαγή και οι πλειοδότες από το Πρωτοδικείο Δράμας.