Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση του γενικότερα για την Ευρωπαϊκή οικονομία προβλέπει πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί εφέτος με ρυθμό 1,8%, με 2,6% το 2018 και κατά 1,9% του ΑΕΠ το 2019, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε την προηγούμενη εβδομάδα επί τα χείρω τη δική της πρόβλεψη (ανάπτυξη 1,6% το 2017). Για τις καθαρές επενδύσεις το Ταμείο βλέπει αύξηση 10,8% φέτος, κατά 11,8% το 2018 και κατά 13,1% το 2019.

Για το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμά πως θα ανέλθει σε 1,7% του ΑΕΠ εφέτος, σε 1,1% το 2018 και πως το 2019 θα υπάρξει δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,2%. Για το δημόσιο χρέος θεωρεί πως θα ανέλθει σε 180,2% του ΑΕΠ εφέτος, σε 184,5% του ΑΕΠ το 2018 και σε 177,9% του ΑΕΠ το 2019.

Για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το ΔΝΤ εκτιμά πως θα φθάσει το 0,2% αυτό το έτος και το 0,1% το 2018 και το 2019. Για την καθαρή εξωτερική θέση της χώρας (καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία) εκτιμά πως θα είναι αρνητική κατά 140,5% του ΑΕΠ εφέτος, κατά 130,8% του ΑΕΠ το 2018 και κατά 126,8% του ΑΕΠ το 2019.

Για την εγχώρια ζήτηση προβλέπει πως θα αυξηθεί κατά 0,6% εφέτος, κατά 2,4% το 2018 και κατά 1,9% το 2019. Το Ταμείο εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί σε ετήσια επίπεδα στο 1,2% και θα αυξηθεί οριακά σε 1,3% το 2018 και στο 1,4% το 2019. Για την ανεργία το Ταμείο εκτιμά ότι θα μειωθεί από το 22,3% εφέτος στο 20,7% το 2018 και στο 19,5% το 2019.

Παράλληλα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαπιστώνει ότι η Ελλάδα είναι σήμερα η μόνη χώρα της Ευρώπης που εμφανίζει μεγάλο παραγωγικό κενό (output gap), δηλαδή το πραγματικό ΑΕΠ της κινείται σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δυνητικού ΑΕΠ. Ταυτοχρόνως το ΔΝΤ συνιστά την ενίσχυση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα, αλλά και για απόσυρση των ελληνικών τραπεζών από τα Βαλκάνια

Αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα σημειώνει ότι από τα τέλη του 2015, οι απαιτήσεις των ιταλικών και ελληνικών τραπεζών αντιπροσώπευαν κατά μέσο όρο πάνω από το 18% του ΑΕΠ στην Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, στα Σκόπια και τη Σερβία. «Επί του παρόντος, οι ανησυχίες αφορούν μόνον σε ορισμένες ελληνικές τράπεζες», αναφέρει η έκθεση και τονίζει πως στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών έχουν ασκηθεί πιέσεις τα τελευταία χρόνια από τους «πεινασμένους από ρευστότητα γονείς» (liquidity-starved parents). Και τονίζει την ανάγκη της απόσυρσης των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων από την περιοχή των Βαλκανίων.

ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να αποχωρήσουμε από την Ευρώπη

Την πρόθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να συνεχίσει να στηρίζει την Ευρώπη στην αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων, εξέφρασε σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Γεργκ Ντεκρεσίν.

Συγκεκριμένα, κατά την παρουσίαση έκθεσης του Ταμείου, για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο Γεργκ Ντεκρεσίν, τόνισε πως το ΔΝΤ δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την Ευρώπη. «Δεν έχουμε στόχο να αποχωρήσουμε από τη στήριξη της Ευρώπης, το αντίθετο», τονίζει ο Ντεκρεσίν προσθέτοντας: «Παραμένουμε στη διάθεση των Ευρωπαίων μετόχων μας για να βοηθήσουμε στην όποια κρίση, αν και όταν προκύψει. Ελπίζουμε, επίσης, να συνεχίσουμε να παίζουμε έναν χρήσιμο ρόλο μέσω της εποπτείας μας».

Ο αξιωματούχος έδωσε επίσης την πιο σαφή στήριξη του Ταμείου έως τώρα στη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε έναν οργανισμό που θα δανείζει σε κρίσεις, όπως το ΔΝΤ. «Στηρίζουμε τον στόχο αυτό», είπε, προσθέτοντας: «Με μία κατάλληλη δομή διακυβέρνησης και μία ισχυρή εντολή εποπτείας, ένα EMF (Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο) θα μπορούσε πραγματικά να ενισχύσει την αποτροπή και τη διαχείριση κρίσεων». Κρίσιμης σημασίας θα είναι η ικανότητα λήψης γρήγορων και καθοριστικών αποφάσεων. Η Ευρωζώνη δυσκολεύθηκε να αντιμετωπίσει τις διάφορες κρίσεις της, επειδή χρειαζόταν να έχει επίσημη έγκριση των μέτρων από μεγάλο αριθμό εθνικών κοινοβουλίων.

Ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας

Η έκθεση για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας σημειώνει ότι η τρέχουσα ανάκαμψή της φαίνεται όλο και πιο βέβαιη. Οφείλεται εν μέρει στη στήριξη των κεντρικών τραπεζών και τα χαμηλά επιτόκια, αλλά και τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών, όπως φαίνεται από την αύξηση των επενδύσεων σε έναν μεγάλο αριθμό οικονομιών. «Αυτή η ανάκαμψη φαίνεται όλο και πιο ανθεκτική», σημείωσε το Ντεκρεσίν, προσθέτοντας: «Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι θετική επί 18 τρίμηνα, με τον ρυθμό της στο τελευταίο να ανέρχεται στο 2,5%. Πολλές χώρες στην Ανατολική Ευρώπη έχουν για αρκετό καιρό ρυθμούς ανάπτυξης κοντά ή πάνω από το 3%. Επομένως, η ανάκαμψη αυτή έχει γίνει όχι μόνο ευρύτερης βάσης, αλλά και ισχυρότερη».

Ο Ντεκρεσίν δήλωσε ότι στηρίζει την προσεκτική προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη μείωση της νομισματικής στήριξής της. Σημείωσε, επίσης, ότι είναι δικαιολογημένη, λόγω του πληθωρισμού, η αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Η κύρια αβεβαιότητα στον ορίζοντα παραμένει το Brexit και το ποια μορφή εμπορικών σχέσεων μπορεί να έχει η Βρετανία, όταν φύγει από την ΕΕ, με τις 27 χώρες της που θα παραμείνουν. Όπως είπε, οι προσδοκίες του ΔΝΤ παραμένουν ότι θα επιτευχθεί μία συμφωνία για μία μεταβατική περίοδο.

Οι κίνδυνοι του Brexit

Οι οικονομολόγοι του Ταμείου δεν έχουν κάνει προβλέψεις για την περίπτωση να μην υπάρξει μία τέτοια συμφωνία, αλλά πρόσθεσε ότι ένα «αποδιαρθρωτικό Brexit», είναι πιθανόν να έχει επιζήμια επίπτωση. «Υπό αυτές τις συνθήκες, η ανησυχία μας είναι ότι η οικονομική ανάπτυξη θα υποφέρει, ιδιαίτερα στη Βρετανία, αλλά και στην Ευρωζώνη», είπε, προσθέτοντας: «Θα περιμένουμε τότε πιθανόν σημαντικά χαμηλότερη ανάπτυξη από αυτή που προβλέπουμε σήμερα».

Ο ίδιος τόνισε πόσο πιο θετικό είναι σήμερα το κλίμα από ό,τι μόλις πριν από ένα ή δύο χρόνια, όταν υπήρχαν ευρύτερα ανησυχίες στην Ευρωζώνη για μία εκδίωξη της Ελλάδας από αυτή. Οι προτάσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για επιτάχυνση της ενοποίησης της Ευρωζώνης αποτελούν έναν σημαντικό μέρος του (κλίματος), είπε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.