Στα χέρια της νέας γενιάς των ξενοδόχων περνά πλέον το μέλλον της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας και της εκπροσώπησής της στους κορυφαίους κλαδικούς και επαγγελματικούς φορείς της χώρας. Οι παλαιότεροι από τους επιχειρηματίες που ηγήθηκαν του κλάδου παραδίδουν σταδιακά τη σκυτάλη του τουρισμού στους νεότερους, με στόχο να τον αναπτύξουν ακόμα περισσότερο, αυξάνοντας τα μεγέθη του και ενισχύοντας τους ποιοτικούς δείκτες του, ώστε να γίνει περισσότερο ανταγωνιστικός.

Ντόμινο αλλαγών

Η πρώτη σημαντική αλλαγή σε επίπεδο ηγεσιών έγινε την περασμένη άνοιξη στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), όπου τον κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, διαδέχθηκε στην προεδρία του Συνδέσμου ο κ. Γιάννης Ρέτσος, επικεφαλής ως τότε της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ). Είχε προηγηθεί από καιρό η ανάδειξη του κ. Αλέξανδρου Βασιλικού στην προεδρία της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑ-ΑΑ), ενώ μόλις προχθές στην ηγεσία της ΠΟΞ εξελέγη ο κ. Γρηγόρης Τάσιος, από την Ενωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής.
Το ντόμινο των αλλαγών στους ξενοδοχειακούς φορείς θα ολοκληρωθεί στις αρχές του νέου χρόνου, με την αναμενόμενη ανάληψη της προεδρίας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) από τον κ. Αλέξανδρο Βασιλικό, ο οποίος πρόκειται να διαδεχθεί τον κ. Γιώργο Τσακίρη. Συνδετικός κρίκος όλων των νέων συνδικαλιστικών ηγετών του ξενοδοχειακού κλάδου είναι οι κοινές θέσεις τους για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού, πέραν του γεγονότος ότι συνδέονται με φιλικές και οικογενειακές σχέσεις.

Ανοιγμα του ΣΕΤΕ

Στον ΣΕΤΕ, που συγκαταλέγεται στους κοινωνικούς εταίρους, ο νέος πρόεδρός του κ. Γιάννης Ρέτσος αρχίζει ήδη να περνά τη δική του φιλοσοφία. Κεντρικός άξονας της νέας στρατηγικής του ΣΕΤΕ είναι η ολιστική, μακροχρόνια και βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Οχημα για αυτό θα αποτελέσουν:
¢ Η μακροχρόνια και σταθερή ανάπτυξη.
¢ Η ενότητα ολόκληρου του τουριστικού τομέα και η εργασιακή ειρήνη.
¢ Η συνεννόηση με τις εκάστοτε κυβερνήσεις.
¢ Η ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης του τουρισμού.

«Για να επιτευχθούν όλοι αυτοί οι στόχοι, χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές κινήσεις» επισημαίνει ο κ. Ρέτσος. Ενδεικτικά αναφέρει την ανάγκη μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος, την επίλυση του χωροταξικού και την ευέλικτη πολιτική για τα «κόκκινα» δάνεια στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Η νέα ΠΟΞ

Η αλλαγή φρουράς στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) ολοκληρώθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή, με την ανάδειξη στη θέση του προέδρου της του κ. Γρηγόρη Τάσιου, πρώην γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας και προέδρου της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής.Χαρακτηριστικό της ανανέωσης που έγινε στην Ομοσπονδία είναι ότι στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου της εξελέγησαν σε αυτό έξι νέα πρόσωπα-ξενοδόχοι: η κυρία Ντίνα Σβύνου (Κως), ο κ. Ευγένιος Βασιλικός (Αθήνα), ο κ. Αρης Σουλούνιας (Ρόδος), ο κ. Δημήτρης Πολλάλης (Λακωνία), η κυρία Ευαγγελία Ξυπτερά-Λάμπρου (Πιερία) και ο κ. Κωνσταντίνος Μέριανος (Κέρκυρα). Ταυτοχρόνως αποχώρησαν από την ΠΟΞ δύο ιστορικά στελέχη της, ο κ. Αντώνης Καμπουράκης και ο κ. Σπύρος Γαλιατσάτος, που δεν ήταν ξανά υποψήφιοι.

Πώς η Αθήνα θα πρωταγωνιστήσει

Για την Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑ-ΑΑ), της οποίας ηγείται ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, η συνεχιζόμενη αύξηση του τουρισμού έδωσε πνοή και ανάσα ελπίδας στην Αθήνα.

«Η Αθήνα κατάφερε μεν να ξεφύγει από τις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης σε επίπεδο πληρότητας, όχι όμως και σε επίπεδο τιμών» επισημαίνει ο κ. Βασιλικός. Παρ’ όλο που το ξενοδοχειακό προϊόν της δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από άλλες πρωτεύουσες, υστερεί ακόμη στην ανάπτυξη θεματικών ενοτήτων οι οποίες προσδίδουν νέο τουριστικό ενδιαφέρον στην πόλη και είναι ο συνεδριακός τουρισμός, οι υποδομές πολιτισμού – μουσείων, η διοργάνωση ποιοτικών εκδηλώσεων» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΕΞΑ-ΑΑ και συμπληρώνει:
«Πρέπει να περάσουμε στην «επόμενη μέρα», αναπτύσσοντας πλέον τουριστική στρατηγική, που θα βασίζεται σε ποιοτικά και όχι σε ποσοτικά κριτήρια, ώστε τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο ο τουρισμός να μπορέσει να φέρει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα για όλους!».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ