Ενα νέο άνοιγμα στον χώρο της τουριστικής αγοράς και της αγοράς ακινήτων πραγματοποιεί η Εταιρεία Ελληνικών Ξενοδοχείων Λάμψα, ιδιοκτήτρια της Μεγάλης Βρεταννίας, με την επικείμενη απόκτηση του πεντάστερου ξενοδοχείου King George στην πλατεία Συντάγματος.
Την ερχόμενη Τετάρτη, η Eurobank, η σημερινή ιδιοκτήτρια του King George, θα συνεδριάσει για να εγκρίνει τη μεταβίβαση του ξενοδοχείου στην εταιρεία Λάμψα. Στον διαγωνισμό για την πώληση του ξενοδοχείου η καλύτερη προσφορά ήταν της αμερικανικής εταιρείας Hines, η οποία πρόσφατα είχε αποκτήσει και το ξενοδοχείο Athens Ledra.
Η εισηγμένη Λάμψα, συμφερόντων της οικογένειας Λασκαρίδη, επειδή διατηρεί δικαίωμα «τελικής άρνησης» στην αγοραπωλησία, ενημερώθηκε από τη Eurobank και προσέφερε το ίδιο τίμημα με τη Hines –περίπου 43 εκατ. ευρώ -, με αποτέλεσμα η διοίκηση της Eurobank να αναμένεται να κατακυρώσει τον διαγωνισμό στη Λάμψα μέσα στην εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία Λάμψα είναι σήμερα εκμισθώτρια του King George από τη Eurobank για 20 χρόνια με ετήσιο μίσθωμα 700.000 ευρώ και λειτουργεί η ίδια το ξενοδοχείο, το οποίο τώρα θα περάσει στην κατοχή της.
Το King George πρωτολειτούργησε το 1936. Ο ανταγωνισμός με τη Μεγάλη Βρεταννία και το NJV Athens Plaza ήταν σκληρός και το 1988 έβαλε λουκέτο. Πέρασε στην Τράπεζα Κρήτης και μετά στη Eurobank. Ανοιξε ξανά το 2004, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπό τη διαχείριση του ομίλου Δασκαλαντωνάκη (Grecotel). Η συμφωνία διαχείρισης υπό την Grecotel ήταν για 20 χρόνια και υπεγράφη το 2001.

Εξάσκηση δικαιώματος

Η διαχείριση δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και στο τέλος του 2012 οι Λάμψα και Eurobank υπέγραψαν 20ετή συμφωνία ανάληψης του management του ξενοδοχείου από την εταιρεία. Η συμφωνία περιελάμβανε και δικαίωμα εξαγοράς σε περίπτωση πώλησης της μονάδας, το οποίο και εξασκήθηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού πώλησης του King George από τη Eurobank.
Το King George καταλαμβάνει συνολική επιφάνεια 9.450 τ.μ., αποτελείται από τρία υπόγεια, ισόγειο, ημιώροφο,οκτώ ορόφους, δώμα και διαθέτει 102 δωμάτια. Η Λάμψα θα προχωρήσει σε επενδύσεις στο King George ύψους 4 εκατ. ευρώ.
Στο χαρτοφυλάκιο της Λάμψα, όμως, θα προστεθεί σύντομα και το κτίριο γραφείων της Αγροτικής Τράπεζας που βρίσκεται στη γωνία Κριεζώτου και Πανεπιστημίου, εμβαδού 11.000 τ.μ.
Η Λάμψα πλειοδότησε στον διαγωνισμό του Αλληλοβοηθητικού Ταμείου Πρόνοιας Πρώην Εργαζομένων της ΑΤΕ για την εκμίσθωση του κτιρίου, προσφέροντας ετήσιο μίσθωμα 1,2 εκατ. ευρώ για 30 + 20 χρόνια και ποσοστά επί του τζίρου.

Η διακήρυξη του ΠαΣοΚ

Το κτίριο, πριν αποκτηθεί από την Αγροτική, στέγαζε το ιστορικό ξενοδοχείο King’s Palace. Εκεί ο Ανδρέας Παπανδρέου στις 3 Σεπτεμβρίου 1974 προχώρησε στην ιδρυτική διακήρυξη του ΠαΣοΚ. Η Λάμψα θα αναβιώσει το King’s Palace και θα επενδύσει τουλάχιστον 16 εκατ. ευρώ. Στη νέα του μορφή το King’s Palace θα έχει 180 δωμάτια. Σήμερα, η εισηγμένη Λάμψα, εκτός από τη Μεγάλη Βρεταννία έχει στην κατοχή της δύο πολυτελή ξενοδοχεία στο Βελιγράδι (Hyatt Regency και Excelsior) και το 50% του ξενοδοχείου Sheraton Rhodes στη Ρόδο. Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση για το 2017, τα καθαρά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 3,27 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 416.000 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2016. Κατά το εξεταζόμενο διάστημα, ο τζίρος της Μεγάλης Βρεταννίας ενισχύθηκε κατά 21,1%, του King George κατά 21,2%, του Hyatt Regency Belgrade 22,9%, του Excelsior 24% και του Sheraton Rhodes 8%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ