Ασχημη τροπή παίρνουν οι δύο μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα, αυτή της ανάπλασης του Ελληνικού και των μεταλλείων στη Χαλκιδική, στερώντας θέσεις εργασίας από την οικονομία.
Η Lamda Development με ανακοίνωσή της επισήμανε πως, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού περί οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου 300 στρεμμάτων και επιβολής δεκαέξι όρων για την έγκριση του master plan, η επένδυση κινδυνεύει, αφού όλα τα συμφωνηθέντα της αρχικής σύμβασης έχουν ανατραπεί.
Στα μεταλλεία Χαλκιδικής, η Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της Eldorado Gold, θέτει τις Σκουριές σε καθεστώς συντήρησης και ουσιαστικά 500 εργαζόμενοι παύονται προσωρινά από τα καθήκοντά τους μέχρι το υπουργείο Περιβάλλοντος να εκχωρήσει δύο άδειες που εκκρεμούν για τις Σκουριές από τον Σεπτέμβριο.

Κανένα νέο εύρημα

Για το Ελληνικό, η Lamda υποστηρίζει ότι όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα εντός της έκτασης ήταν γνωστά από το 2011 και τα έλαβε υπ’ όψιν της κατά τον σχεδιασμό τής ανάπλασης με ιδιαίτερη μέριμνα για την ανάδειξή τους.
Παρ’ όλα αυτά και παρά το γεγονός ότι δεν προέκυψε κανένα νέο εύρημα, το υπουργείο Πολιτισμού κήρυξε νέο αρχαιολογικό χώρο 300 στρεμμάτων. Πλέον, στη συγκεκριμένη έκταση οποιαδήποτε δραστηριότητα κατ’ αρχάς απαγορεύεται και επιτρέπεται μόνο ύστερα από θετική εισήγηση της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας και απόφαση της υπουργού Πολιτισμού.
Αυτό θα σημάνει τεράστιες καθυστερήσεις στην εξέλιξη του έργου, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει εγγυηθεί για την πρόοδό του και ηγείται της task force για τις επενδύσεις. Eπίσης, το υπουργείο Πολιτισμού έθεσε και θέμα ύψους των κτιρίων, ώστε να μην ξεπερνούν τα 150 μέτρα, όταν ο νόμος με βάση τον οποίο σχεδιάστηκε η ανάπλαση δεν έθετε κανένα περιορισμό σε ύψος. Ο επενδυτής θέλει να ανεγείρει έξι ουρανοξύστες που θα προσεγγίζουν τα 200 μέτρα. Οπως εξηγεί η Lamda Development, τα ψηλά κτίρια μειώνουν την κάλυψη της επιφάνειας για την «απελευθέρωση» χώρων πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων και αποτελούν ένα από τα πλέον εμβληματικά στοιχεία της επένδυσης, με στόχο την ενδυνάμωση της Αθήνας ως σύγχρονου τουριστικού προορισμού.

Στις Σκουριές

H Eldorado Gold έθεσε σε καθεστώς συντήρησης τις Σκουριές, καθώς δύο άδειες οι οποίες εκκρεμούν από τον Σεπτέμβριο (η τροποποιημένη άδεια ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης για το εργοστάσιο επίπλευσης και η άδεια μετεγκατάστασης των αρχαιοτήτων) δεν έχουν εκδοθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και δεν μπορεί να προχωρήσει η επένδυση.
Παράλληλα, οι Καναδοί κατέθεσαν τρεις αγωγές στο ΣτΕ ζητώντας δικαστική προστασία για την παράλειψη του υπουργείου να εκδώσει συνήθεις άδειες εγκατάστασης, με αποτέλεσμα την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ανάπτυξη των εγκαταστάσεων στις Σκουριές. Ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σταθάκης με τη σειρά του τόνισε πως τον περασμένο Αύγουστο το υπουργείο, όπως είχε δεσμευτεί, έδωσε τις άδειες για την Ολυμπιάδα, ενώ είχε διεμηνύσει πως τις άδειες για τις Σκουριές θα τις έδινε μετά το πέρας της διαδικασίας της διαιτησίας.
Ποια είναι όμως η διαφωνία των δύο πλευρών που καλείται να διευθετήσει η διαιτησία;
Στο εργοστάσιο στις Σκουριές θα εφαρμοστεί η μέθοδος του flash smelting (ακαριαία τήξη), μια νέα μέθοδος όπου από τα μεταλλεύματα βγαίνει καθαρός χρυσός, χαλκός και μόλυβδος χωρίς τη χρήση αρσενικού, το οποίο θα ήταν ιδιαίτερα βλαπτικό για το περιβάλλον.
Την πατέντα αυτή οι Καναδοί έχουν συμφωνήσει να την αγοράσουν από τη φινλανδική εταιρεία Quototec, που έχει την αποκλειστικότητα, έπειτα από σειρά δοκιμών που έκαναν στη Φινλανδία.
Το υπουργείο ζητεί οι δοκιμές αυτές να γίνουν και στην Ελλάδα, στο εργοστάσιο των Σκουριών. Οι Φινλανδοί όμως απαγορεύουν την «εξαγωγή» της πατέντας για δοκιμαστική χρήση. Μόνο όταν την αγοράσουν οι Καναδοί θα επιτρέψουν την «εξαγωγή» της. Η Eldorado Gold εξαιτίας αυτού του γεγονότος καλεί τις υπηρεσίες του υπουργείου να παρακολουθήσουν όσες δοκιμές θέλουν στη Φινλανδία, αλλά ο κ. Σταθάκης επιμένει για επί τόπου δοκιμές.
Η απόφαση της διαιτησίας που θα δώσει λύση στο παραπάνω πρόβλημα θα βγει σε περίπου τρεις μήνες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ