Προχωρήστε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς το συντομότερο δυνατό, είναι το μήνυμα που στέλνει στην ελληνική κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στον απόηχο των έντονων προβληματισμών που εκφράστηκαν τις προηγούμενες ημέρες από το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών με αφορμή την απόφαση των συμβολαιογράφων για αποχή από κάθε πλειστηριασμό έως το τέλος του έτους.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου κατά τη σημερινή ενημέρωση στην Ουάσινγκτον τόνισε ότι «η πλήρης εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι κρίσιμη, είναι μια μεταρρύθμιση “κλειδί”» , η οποία σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Ενθαρρύνουμε τις αρχές στο να εφαρμόσουν το μέτρο το συντομότερο δυνατό», τόνισε.

Επιλέγοντας να είναι φειδωλός στις απαντήσεις του για την Ελλάδα σημείωσε ότι η αποστολή του Ταμείου ήταν στην Αθήνα «όπου έγινε καλή πρόοδος στις συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στο πλαίσιο του προγράμματος».

Υπάρχει μια πλήρης ατζέντα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν από τα κεντρικά γραφεία των θεσμών, ενώ η επιστροφή στην Αθήνα προγραμματίζεται για τα τέλη Νοεμβρίου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα του χρέους σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαίων πιστωτών. Η θέση του ΔΝΤ παραμένει ότι για να υπάρξει χρηματοδότηση από το Ταμείο θα πρέπει να γίνει σημαντική ελάφρυνση χρέους.

«Χρειάζεται βιώσιμη λύση» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου, παραπέμποντας στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαίους πιστωτές.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση, ο κ. Murray σημείωσε πως «δεν βλέπουμε ρίσκα για τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος και γι’ αυτό δεν ζητάμε επιπλέον μέτρα».