Στην πρώτη θέση του κλάδου των γαλακτοκομικών προϊόντων επανέρχεται η ΔΕΛΤΑ (όμιλος Vivartia) μετά το deal με τη ΜΕΒΓΑΛ.
Μια συμφωνία που πέρασε από σαράντα κύματα, αλλά τελικά υλοποιήθηκε αφού εκπληρώθηκαν τρεις προϋποθέσεις: οι βασικοί μέτοχοι συνέδραμαν με ίδια κεφάλαια, οι τράπεζες προχώρησαν σε αναδιάρθρωση του δανεισμού της ΜΕΒΓΑΛ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού άναψε το πράσινο φως για τον κοινό έλεγχο της ΜΕΒΓΑΛ από τη ΔΕΛΤΑ (43,18%) και την οικογένεια Χατζάκου (43,18%).
Οι συνέργειες που ενδεχομένως θα προκύψουν από τη συνένωση αυτή και η στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι διοικήσεις των δύο εταιρειών θα φανούν στο μέλλον.
Το σίγουρο είναι ότι η ΔΕΛΤΑ κερδίζει μερίδια αγοράς και το κυριότερο είναι ότι επανέρχεται η σταθερότητα στη ζώνη γάλακτος της Βόρειας Ελλάδας, που είναι και η μεγαλύτερη στην επικράτεια.
Μετά την κατάρρευση της ΑΓΝΟ και τα προβλήματα ρευστότητας της ΜΕΒΓΑΛ οι κτηνοτρόφοι της περιοχής είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας. Δεν μπορούσαν να πουλήσουν το γάλα, την ίδια ώρα που τα έξοδα για τη συντήρηση του ζωικού κεφαλαίου ήταν ανελαστικά. Πολλοί είχαν υποχρεωθεί να σφάξουν μέρος των κοπαδιών.
Tώρα, με τη συμφωνία εξυγίανσης της ΜΕΒΓΑΛ που εξασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας της, οι κτηνοτρόφοι αισθάνονται πιο ασφαλείς και μάλιστα η συγκυρία γι’ αυτούς είναι ιδιαίτερα θετική. Στην Ευρώπη αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού με αποτέλεσμα το εισαγόμενο γάλα να χάσει την ανταγωνιστικότητά του, γεγονός που ωφέλησε την ελληνική παραγωγή με τις τιμές παραγωγού να «τσιμπούν» 2 με 3 λεπτά το κιλό.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε το deal υπό δύο περιορισμούς: Οι αγορές γάλακτος από τις εταιρείες για δύο χρόνια θα γίνονται με ελάχιστη εγγυημένη τιμή βάσει συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου και οι κτηνοτρόφοι δεν θα υπογράφουν συμβάσεις αποκλειστικότητας. Επίσης στο σοκολατούχο γάλα οι δύο εταιρείες θα λειτουργούν αυτοτελώς και πλήρως ανεξάρτητα μεταξύ τους (Chinese walls).
Το σχέδιο σωτηρίας της ΜΕΒΓΑΛ άρχισε να υλοποιείται τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν η οικογένεια της Μαίρης Χατζάκου και η ΔΕΛΤΑ κάλυψαν αύξηση κεφαλαίου 10 εκατ. ευρώ και έδωσαν το σήμα προς τις τράπεζες ότι θα στηρίξουν την προσπάθεια εξυγίανσης. Από τα 10 εκατ. τα 7 εκατ. κατέβαλε η κυρία Χατζάκου και τα 3 εκατ. ευρώ η ΔΕΛΤΑ. Η τελευταία είχε αποκτήσει και ποσοστό μετοχών από μετόχους της ΜΕΒΓΑΛ που αποχώρησαν έναντι 4,5 εκατ. ευρώ.
Με το προϊόν της αύξησης οι εργαζόμενοι έλαβαν τα δεδουλευμένα τους, εξοφλήθηκαν κτηνοτρόφοι και προμηθευτές και παράλληλα αποπληρώθηκε δάνειο 2,8 εκατ. ευρώ που είχε χορηγήσει το 2105 η Bartons στη ΜΕΒΓΑΛ.
Ακολούθησε τον Ιούλιο του 2017 η τελική συμφωνία αναδιάρθρωσης του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της ΜΕΒΓΑΛ από τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες (Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική). Η συμφωνία προβλέπει την έκδοση κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου ύψους 54,3 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια του δανείου είναι δεκαετής,κυμαινόμενου επιτοκίου, με εμπράγματες εξασφαλίσεις.
Την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε το πράσινο φως του κοινού ελέγχου για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. H ΔΕΛΤΑ και η οικογένεια Χατζάκου ελέγχουν το 86,5% της ΜΕΒΓΑΛ, με 13,5% παραμένει η οικογένεια Συμεωνίδη, ενώ παρελθόν αποτελεί και από τη μετοχική σύνθεση και από το management της επιχείρησης η οικογένεια Παπαδάκη.
Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εφαρμογή επιχειρηματικό σχέδιο αναδιάρθρωσης και ανάπτυξης της εταιρείας που απασχολεί 600 εργαζομένους, το οποίο περιλαμβάνει: πρόγραμμα για μείωση του λειτουργικού κόστους, κινήσεις αναδιοργάνωσης των δραστηριοτήτων της και αναπτυξιακή πολιτική πωλήσεων με προσανατολισμό σε προϊόντα με προστιθέμενη αξία.
Η εταιρεία εκπονεί τριετές επενδυτικό πλάνο ύψους 4 εκατ. ευρώ με έμφαση στους τομείς παραγωγής γιαούρτης και τυροκομικών.
Αμεσοι στόχοι της ΜΕΒΓΑΛ είναι η ενδυνάμωση της θέσης της στην Ελλάδα και η περαιτέρω ανάπτυξή της στο εξωτερικό. Σήμερα τα προϊόντα της έχουν παρουσία σε 35 χώρες, με τις εξαγωγές να αποτελούν το 35% του συνολικού κύκλου εργασιών.
Ο κύκλος εργασιών της ΜΕΒΓΑΛ για το 2016 διαμορφώθηκε στα 109.599.000 ευρώ, σημειώνοντας οριακή μείωση κατά 0,62%, όταν η πτώση της αγοράς γαλακτοκομικών για το 2016ξεπέρασε το 10%.
Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ανήλθαν στα 9 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 9,2 εκατ. ευρώ το 2015 και το αποτέλεσμα προ φόρων από ζημιές 18,5 εκατ. ευρώ το 2015 ήταν θετικό το 2016 με κέρδη ύψους 425.000 ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen, τα μερίδια των δύο εταιρειών το 2016 σε αξία είχαν ως εξής: φρέσκο γάλα ΔΕΛΤΑ 32,8% – ΜΕΒΓΑΛ 8,8%, σοκολατούχο γάλα ΔΕΛΤΑ 50,5% – ΜΕΒΓΑΛ 11,4% και βιομηχανοποιημένο γιαούρτι ΔΕΛΤΑ 18,8% – ΜΕΒΓΑΛ 6%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ