από metereologos.gr
Κυριακή 15 Ιουλίου 2018
 
 

Ξαναζεσταίνονται τα επιχειρηματικά δάνεια

Η χρονιά αναμένεται να κλείσει αρκετά πάνω από τις αρχικές προβλέψεις των τραπεζών
Ξαναζεσταίνονται τα επιχειρηματικά δάνεια
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία δανεισμού των επιχειρήσεων από τις τράπεζες το 2017, παρά τις δυσμενείς συνθήκες ρευστότητας στη εγχώρια αγορά και τη χαμηλή ζήτηση από υγιή εταιρικά σχήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η χρονιά αναμένεται να κλείσει αρκετά πάνω από τις αρχικές προβλέψεις των τραπεζών, όσον αφορά τις νέες δανειοδοτήσεις, καθώς αιτήθηκαν χρηματοδότησης αρκετοί πελάτες με ικανοποιητική πιστοληπτική ικανότητα.

Τα πιστωτικά ιδρύματα, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να δανειοδοτήσουν επιχειρήσεις με σοβαρό management, υψηλές ταμειακές ροές και προοπτικές κερδοφορίας.

Σε πελάτες με αυτά τα χαρακτηριστικά, το κόστος δανεισμού για μεσαία και μεγάλα σχήματα έχει υποχωρήσει σημαντικά, καθώς κινείται κατά μέσο όρο στο 3,50% - 4%.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, τους τελευταίους μήνες το μέσο κόστος για νέα δάνεια ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται στα επίπεδα του 4% περίπου.

Αντίστοιχα, στις χορηγήσεις από 250 χιλιάδες έως 1 εκατ. ευρώ φτάνει το 4,90%, ενώ για μικρότερα ποσά το 5,30% περίπου. Από την άλλη πλευρά, στους ελεύθερους επαγγελματίες τα μέσα επιτόκια ξεπερνούν το 7%.

Οι επιδόσεις του Σεπτεμβρίου

Ο Σεπτέμβριος ήταν ένας ακόμη καλός μήνας για τα επιχειρηματικά δάνεια. Αν και οι ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, είναι θετικό ότι η τάση είναι ξανά αυξητική.

Ειδικότερα, το υπόλοιπο των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις αυξήθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο του 2017, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2016, ενώ και οι πιστώσεις προς τις μη -χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν οριακά κατά 0,1%, σε ετήσια βάση, από μείωση κατά 0,2% τον Αύγουστο του 2017.

Την ίδια περίοδο, ο ρυθμός μεταβολής των πιστώσεων προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν οριακά θετικός και διαμορφώθηκε σε 0,2%, σε ετήσια βάση, από μείωση 0,2% τον Αύγουστο του 2017.

Όσον αφορά στην εξέλιξη των δανείων προς επιχειρήσεις ανά κλάδο δραστηριότητας τον Σεπτέμβριο, σε ετήσια βάση, σημείωσαν αύξηση οι πιστώσεις σε επιχειρήσεις κλάδων, όπως το Εμπόριο, ο Τουρισμός, η Ναυτιλία, η Ενέργεια, οι Αποθηκεύσεις & Μεταφορές (πλην Ναυτιλίας), η Διαχείριση της Ακίνητης Περιουσίας και οι Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις.

Αντίθετα αρνητικός παραμένει ο ρυθμός μεταβολής των χορηγήσεων σε κλάδους όπως η Γεωργία, η Βιομηχανία και οι Κατασκευές.


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (1)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ωχ, αμάν... | 04/11/2017 05:26
  έτσι και πάρει μπρος η οικονομία δεν πρόκειται να πάρουμε την εξουσία ούτε με σφαίρες...
  φανατικός δεξιός
  απάντηση50
   
-