Μεγαλύτερο από ό,τι εκτιμούσαν οι τράπεζες είναι τελικά το ποσοστό των στρατηγικών κακοπληρωτών, όσων δηλαδή μπορούν να αποπληρώνουν τα δάνειά τους αλλά συνειδητά αρνούνται να το κάνουν.

Στο συμπέρασμα αυτό έχουν καταλήξει οι αρμόδιες γενικές διευθύνσεις των συστημικών ομίλων, όσο «σκαλίζουν» τα προβληματικά δανειακά χαρτοφυλάκια, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού τους σχεδιασμού για την ανάκτηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους τους.

Μιλώντας σε συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης υποστήριξε ότι το 30% των ιδιωτών δανειοληπτών που έχουν ενταχθεί στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας τους, έχουν και δεν …πληρώνουν.

Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, το οποίο καταδεικνύει ότι τα οριζόντια μέτρα προστασίας των δανειοληπτών δημιουργούν ισχυρά κίνητρα στους οφειλέτες να παίζουν καθυστέρηση και να μην ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, παρ΄ ότι μπορούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο ενισχύει αυτήν την εκτίμηση. Περίπου το 25% των ακινήτων που θα βγουν στο «σφυρί» τους επόμενους μήνες ανήκει σε νομικά πρόσωπα.
Πρόκειται για ιδιώτες που για φορολογικούς ή άλλους λόγους δεν πήραν στο όνομά τους το δάνειο, αλλά προτίμησαν να το «φορτώσουν» σε κάποια εταιρεία. Τραπεζικές πηγές δεν εκπλήσσονται από το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό είναι περίπου ίδιο με αυτό των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Έρχονται οι e-πλειστηριασμοί

Οι τράπεζες έχουν ήδη ξεχωρίσει 10.000 ακίνητα από το στοκ των ενεχύρων που βρίσκονται καθ’ οδόν προς το Ειρηνοδικείο, με στόχο να βάλουν στα ταμεία τους «ζεστό χρήμα» 2,5 δισ. ευρώ ως το ερχόμενο καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη μετάπτωση του πλειστηριασμού τους από τις αίθουσες των δικαστηρίων στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Τα περίπου 6.500 από αυτά αφορούν επαγγελματική στέγη, ενώ τα 3.500 οικιστικά ακίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εμπορική αξία, άρα και η τιμή πρώτης προσφοράς, όλων των ακινήτων που θα επιχειρηθεί να ρευστοποιηθούν είναι κατ’ ελάχιστο 300.000 ευρώ, μετά και την άτυπη συμφωνία τραπεζών – υπουργείου Δικαιοσύνης.

Πρόκειται για δάνεια που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για περισσότερα από πέντε χρόνια, ενώ οι οφειλέτες, παρά τις συνεχείς προσκλήσεις μέσω επιστολών για να βρεθεί μια λύση τακτοποίησής τους, αγνοούνται. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι το μέσο τίμημα που θα πετύχουν θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 200.000-250.000 ευρώ, καθώς τα ακίνητα που έχουν επιλεγεί θεωρούνται εμπορικά.

Ο μεγαλύτερος όγκος των πλειστηριασμών θα πραγματοποιηθεί ως και τον ερχόμενο Ιούλιο. Η αρχή θα γίνει τον Δεκέμβριο, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται να εκτελεστούν από το νέο σύστημα 100-200 πωλήσεις. Ωστόσο, από τη νέα χρονιά οι ρυθμοί εκποίησης θα επιταχυνθούν. Εκτιμάται ότι κάθε μήνα θα πωλούνται περισσότερα από 1.200 ακίνητα κατά μέσο όρο.

Με τον τρόπο αυτό θα επιχειρήσουν να καλύψουν το χαμένο έδαφος από τη διενέργεια ελάχιστων πλειστηριασμών, για τα δεδομένα του προβλήματος των κόκκινων δανείων τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2009 πραγματοποιήθηκαν 52.000 πλειστηριασμοί ακινήτων και 7.000 πλειστηριασμοί κινητών αξιών. Το 2016 έγιναν 5.650 πλειστηριασμοί ακινήτων και 800 κινητών αξιών, δηλαδή συνολικά 90% περίπου λιγότεροι.