Υπερπλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ ή και παραπάνω αναμένει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως είχε αποκαλύψει το Βήμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τόσο στην απαίτηση των δανειστών μέρος αυτού να δοθεί για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών όσο και στην απαίτηση της κοινωνίας ένα σημαντικό ποσό να δοθεί με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος.

Αλλωστε το υπερπλεόνασμα έχει προκύψει κυρίως από την υπερφορολόγηση των πολιτών και το λιγότερο που πρέπει να συμβεί είναι κάποιοι να λάβουν πίσω μέρος έστω των επιβαρύνσεων που έχουν υποστεί εφέτος αλλά και τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες εφόσον προκύψει τελικά υπερπλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ τότε 700-800 εκατ. ευρώ θα δοθούν ως κοινωνικό μέρισμα και τα υπόλοιπα 400 – 500 εκατ. ευρώ θα δοθούν για επιστροφές φόρων και για αναπτυξιακά μέτρα.

Το Κοινωνικό Μέρισμα αναμένεται να δοθεί σε 800.000 – 900.000 πολίτες και αυτή τη φορά θα δοθεί με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια και όχι όπως πέρυσι που μοναδικό κριτήρια ήταν το ύψος της σύνταξης (κάτω από 800 ευρώ).

Αυτό σημαίνει ότι για τους παραπάνω πολίτες το ποσό που θα λάβουν θα είναι κατά μέσο όρο περίπου 1.000 ευρώ αν και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό αφού οριστικοποιηθούν οι προβλέψεις και τα στοιχεία για τον εφετινό προϋπολογισμό και ανάψει και το πράσινο φως η τρόικα.

Αυτό αναμένεται να τέλη Νοεμβρίου αρχές Δεκεμβρίου που θα επιστρέψουν και οι επικεφαλής των δανειστών αλλά και θα υπάρχει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των εσόδων και των δαπανών.

Το κοινωνικό μέρισμα θα αφορά φτωχές οικογένειες που λαμβάνουν Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, χαμηλοσυνταξιούχους με σύνταξη στα όρια της φτώχειας ενώ ερωτηματικό αποτελεί αν θα δοθεί τελικά σε μακροχρόνια άνεργους με 2 παιδιά και άνω.