Υστερα από μία 7ετία παρατεταμένης κρίσης στην κτηματαγορά, έχουν αρχίσει να φαίνονται σημάδια ανάκαμψης και μεταστροφής του κλίματος, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να επανέρχεται σταδιακά και τους παράγοντες του κλάδου real estate να μιλούν πλέον για προοπτικές ανάπτυξης σε έναν από τους πιο νευραλγικούς τομείς της οικονομίας. Σύμφωνα με τον κ. Στέλιο Σαμολαδά, διευθύνοντα σύμβουλο του μεγαλύτερου κτηματομεσιτικού δικτύου ακινήτων στην Ελλάδα, της RE/MAX Ελλάς, «η ελληνική αγορά ακινήτων δείχνει πλέον μια σταθεροποίηση, με την ανάκαμψη να είναι πλέον ορατή. Αυξητικές τάσεις στη ζήτηση συναντώνται σήμερα τόσο στις αγοραπωλησίες όσο και στις ενοικιάσεις ακινήτων. Η αγορά κινείται σε ανοδική τροχιά τα τελευταία χρόνια, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και από την αύξηση των αγοραπωλησιών για το 2015 συγκριτικά με το 2014 κατά 25,8%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας».
Τι ψάχνουν
Στο ερώτημα ποια ακίνητα προτιμούν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές και ποια οι ενοικιαστές ο κ. Σαμολαδάς επισημαίνει ότι «το ενδιαφέρον τόσο των υποψήφιων αγοραστών όσο και ενοικιαστών στρέφεται περισσότερο σε οικιστικά ακίνητα που είναι προσιτά από οικονομικής πλευράς και μικρά σε τετραγωνικά (κυρίως διαμερίσματα 1-2 υπνοδωματίων), 20ετίας σε καλή κατάσταση. Ωστόσο, πλέον υπάρχει ενδιαφέρον και για επαγγελματικά ακίνητα τόσο για γραφεία όσο και για καταστήματα».
Πολύς λόγος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για ζήτηση από αγοραστές του εξωτερικού. Στο ερώτημα ποια ακίνητα επιλέγουν και πού και με ποια κριτήρια, ο διευθύνων σύμβουλος της RE/MAX Ελλάς επισημαίνει ότι «παρατηρείται σημαντική αύξηση της ζήτησης από ξένους αγοραστές, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το πρόγραμμα Golden Visa. Πολίτες με υψηλά εισοδήματα από τη Ρωσία, την Κίνα και την Τουρκία κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων της Golden Visa, ενώ υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον και από κατοίκους ευρωπαϊκών χωρών οι οποίοι επιλέγουν να αποκτήσουν κατοικία είτε με τη μορφή επένδυσης είτε για να ζήσουν πλέον στην Ελλάδα. Πιο ελκυστικά στους ξένους αγοραστές είναι κυρίως τα ακίνητα που βρίσκονται στις τουριστικές περιοχές και στα μεγάλα αστικά κέντρα και τα οποία μπορούν μελλοντικά να αξιοποιηθούν επενδυτικά».
Ενα από τα σημάδια που υπάρχουν και δείχνουν ότι η αγορά των ακινήτων ξεκίνησε να εμφανίζει βελτιωμένη εικόνα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια είναι η διαμόρφωση των τιμών.
Οι τιμές
Οπως αναφέρει ο κ. Σαμολαδάς, «οι τιμές αυτή την περίοδο στην ελληνική κτηματαγορά είναι σταθερές, με αυξητικές τάσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πτωτικές τάσεις των τιμών σε κάποιες περιοχές της χώρας. Και αυτό διότι σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές των ακινήτων εξαρτώνται όχι μόνο από τη γενική ζήτηση και προσφορά αλλά και από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής».
Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσει η πολιτεία ώστε η κτηματαγορά να αποτελέσει και πάλι την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας; Σύμφωνα με τον επικεφαλής της RE/MAX Ελλάς, «το πρώτο αγκάθι που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας είναι ο τομέας της φορολογίας στην ακίνητη ιδιοκτησία. Απαιτείται η μείωση ή έστω η μη περαιτέρω αύξηση των φόρων που υπάρχουν στη διαδικασία μεταβίβασης ενός ακινήτου καθώς και γενναία μείωση του φόρου κατοχής και χρήσης ακινήτων, δηλαδή του ΕΝΦΙΑ, που δεν λαμβάνει υπόψη εισοδηματικά κριτήρια. Ακολούθως, πολιτική βούληση πρέπει επιτέλους να υπάρξει και για τη μείωση της γραφειοκρατίας στις διαδικασίες συναλλαγών στην αγορά ακινήτων. Το φορολογικό σύστημα και η γραφειοκρατία λειτουργούν αποτρεπτικά στην αύξηση των αγοραπωλησιών, στην προσέλκυση επενδύσεων και εμποδίζουν την ουσιαστική ανάπτυξη του real estate στην Ελλάδα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ