Ναι στην υποδόση των 800 εκατ. ευρώ λένε οι εκπρόσωποι των δανειστών μετά τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα με αξιωματούχους του υπουργείο Οικονομικών καθώς διαπίστωσαν ότι προχωρά ομαλά η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Την ίδια στιγμή φαίνεται να συμφωνούν ότι θα υπάρξει υπεραπόδοση στο πλεόνασμα και άρα θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν ποιο θα είναι το ύψος αυτού και σε ποιους θα δοθεί.

Πάντως η καυτή ατζέντα της διαπραγμάτευσης ανοίγει ουσιαστικά από σήμερα Τρίτη όπου οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν συνεχόμενες συναντήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης.

Ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τους δανειστές τις επόμενες ημέρες είναι οι περικοπές επιδομάτων κυρίως τριτέκνων και πολυτέκνων.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκφράζει την πεποίθησή του ότι η γ’ αξιολόγηση θα κλείσει εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί από την κυβέρνηση. Μετά το πέρας των κοινών δηλώσεών του με τον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Κορέας ο Έλληνας πρωθυπουργός συνομίλησε με δημοσιογράφους όπου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης είμαστε καλύτερα από κάθε άλλη φορά».

Για το θέμα της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, η ελληνική πλευρά έδωσε στοιχεία στους δανειστές για πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε ιδιώτες ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο έως το Σεπτέμβριο.
Το θέμα αναμένεται να κλείσει την ερχόμενη Πέμπτη στο Euroworking Group και τυπικά την Παρασκευή στον ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας).

Για τη διανομή Κοινωνικού Μερίσματος, από το Υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν ότι οι δανειστές δέχονται πως και φέτος θα υπάρχει υπερ-πλεόνασμα και κατ επέκταση θα μπορεί να δοθεί σημαντικό μέρος αυτού σε ευπαθείς ομάδες. Οι λεπτομέρειες αναμένεται να καθοριστούν σε επόμενες συναντήσεις και το τελικό σχέδιο προβλέπεται να οριστικοποιηθεί τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου.

Κυβερνητικός αξιωματούχος μετά το πέρας της χθεσινής συνάντησης με τους επικεφαλής των δανειστών ανέφερε ότι το πλεόνασμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο τέλος του έτους πάνω από το 2,2% του ΑΕΠ από 1,75% που ήταν ο στόχος.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Πήγε καλά, είναι σε καλό κλίμα η συζήτηση. Συζητήθηκε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2017. Συμφωνούν όλοι ότι θα είμαστε σημαντικά πάνω από τον στόχο. Συζητήθηκε η πρόβλεψη του 2018, που επίσης πήγε πολύ καλά, και θα συνεχιστεί η συζήτηση την Πέμπτη. Τελείωσε και το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Για το θέμα το πλεονάσματος του 2017 ο ίδιο παράγοντας ανέφερε «η δική μας πρόβλεψη για το 2017 είναι καλύτερη από 2,2% πρωτογενές πλεόνασμα. Το 2,2% είναι ο στόχος που θέλουμε να πιάσουμε, πάνω από τον οποίο έχουμε περιθώριο περαιτέρω δαπάνης της τάξης των 800 εκ ευρώ. Αυτό γράφει το προσχέδιο προϋπολογισμού. Η δική τους εκτίμηση (σ.σ. των θεσμών) είναι ότι θα έχουμε σημαντική υπέρβαση του στόχου του 1,75%.»

Για το θέμα της υποδόσης η εκταμίευση μετά την έγκριση αναμένεται να γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του 2017 και μαζί με τα 800 εκ, ευρώ που θα πάρουμε θα βάλει και άλλα 400 εκατ. ευρώ το κράτος προκειμένου να πληρώσει συνολικά 1,2 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές και αυτό θα συμβεί έως τα τέλη Ιανουαρίου.

Για ενδεχόμενο δημοσιονομικό κενό το 2018 δεν προέκυψαν στοιχεία σύμφωνα με τον ιδιο παράγοντα. Έγινε συζήτηση για την πρόβλεψη του 2018 και πήγε πάρα πολύ καλά σύμφωνα με τον ίδιο. Μάλιστα ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση και πιστεύει ότι θα κλείσει πριν το τέλος της εβδομάδας. Ο προϋπολογισμός του 2018 θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου. Άρα ακόμα κι αν η συζήτηση δεν ολοκληρωθεί θα υπάρξει περιθώριο ενός μήνα για ανανέωση των δεδομένων.

Οσον αφορά την εκταμίευση της επόμενης υποδόσης των 700 εκατ. ευρώ, ο ίδιος παράγοντας δήλωσε ότι αναμένεται να εκταμιευτεί στις αρχές Φεβρουαρίου ως μέρος της δόσης που θα συνοδεύει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μαζί με την παροχή ρευστότητας για τη δημιουργία «μαξιλαριού».

Το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών, για σήμερα Τρίτη έχουν ως εξής: 09.30 Ενέργεια – Γ.Σταθάκης, 11.00 Στρατηγική ανάπτυξης/Αναπτυξιακή Τράπεζα -Δ. Παπαδημητρίου, 12:00 Χρηματοπιστωτικά (εξωδικαστικός συμβιβασμός)- Δ.Παπαδημητρίου, Ε.Τσακαλώτος, Σ.Κοντονής, Ε.Αχτσιόγλου, 14:30 Επισκόπηση προγράμματος -Ε.Τσακαλώτος, Γ.Χουλιαράκης, Ε.Αχτσιόγλου, Δ.Λιάκος.