Συμφωνία με τους θεσμούς ότι το 2017 ο προυπολισμός θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 1,75% του ΑΕΠ επιτεύχθηκε στο Χίλτον κατά την έναρξη των συζητήσεων του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των ελεγκτών.
Ωστόσο ανοιχτό μένει το ζήτημα της αύξησης του πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ και της επίτευξης του στόχου του 2018, το οποίο θα συζητηθεί εκ νέου την Πέμπτη.
Οπως μεταδόθηκε οι θεσμοί συμφωνούν με την κυβέρνηση πως θα υπάρξει υπέρβαση έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ. Την πληροφορία μετέφερε σε συνομιλία με δημοσιογράφους, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τις πρώτες επαφές στο Χίλτον.
Η ίδια πηγή εξήγησε εξήγησε ότι, για το 2017, αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα, που θα είναι τουλάχιστον 2,2% του ΑΕΠ -κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα μπορεί να μοιράσει κοινωνικό μέρισμα, της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ.
Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι το αποτέλεσμα του 2017 θα είναι καλύτερο και από το 2,2% του ΑΕΠ, που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Την Παρασκευή εκταμιεύεται η δόση
Αίσιο τέλος φαίνεται, ότι θα έχει η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, καθώς την Πέμπτη το πρωί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) αναμένεται να εγκρίνει το ποσό. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, από τον Απρίλιο έως το τέλος Σεπτεμβρίου, η καθαρή μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ήταν 1,5 δισ. ευρώ, ενώ στο διάστημα από τα μέσα Ιουλίου έως το τέλος Σεπτεμβρίου ήταν 1,25 δισ. ευρώ, χάρη στην καλή προσπάθεια που έγινε από την πλευρά της ΑΑΔΕ και του ΕΦΚΑ.

Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM)

Στις 26 Οκτωβρίου θα εξετάσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) την αποδέσμευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ που συνδέονται με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.
Με σημερινή ανακοίνωση του ο ESM αναφέρει ότι το Διοικητικό του Συμβούλιο θα εξετάσει την αξιολόγηση των θεσμών σχετικά με την πρόοδο της Ελλάδας στο θέμα της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Μια ικανοποιητική αξιολόγηση, υπό τους όρους της τρίτης δόσης της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα θα ανοίξει το δρόμο για το Διοικητικό Συμβούλιο να εξετάσει την αποδέσμευση των 800 εκατ. ευρώ που προορίζονται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών», αναφέρει η ανακοίνωση του ESM.

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Ιουλίου το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε την τρίτη δόση της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, ύψους 8,5 δισ. ευρώ, και την αποδέσμευση 7,7 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων