Η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ έχει εξελιχθεί σε ένα μείζον θέμα το οποίο μπορεί να προκαλέσει ακόμη και «τριγμούς» στις διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Αν και οι διαπραγματεύσεις για ποιες τελικά λιγινιτικές μονάδες θα περιέχει το «καλάθι» της ΔΕΗ που θα βγει προς πώληση γίνονται μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το θέμα θα απασχολήσει και τις συζητήσεις με τους θεσμούς.

Στο πρώτο face to face ραντεβού του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της ΔΕΗ όπου
αποτελεί ένα από τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων.

Σε αυτή την περίπτωση η… κόντρα είναι με τους Ευρωπαίους αφού το ΔΝΤ δεν έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αγορά ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαβουλεύσεις γίνονται απευθείας με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) και επί της ουσίας έχουν στο επίκεντρο την υποχρέωση της ΔΕΗ να μειώσει τη συμμετοχή της στην παραγωγή.

Οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να πιέζουν την κυβέρνηση για την ένταξη της Μεγαλόπολης στα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ, με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκη να επιδιώκει να μείνει στο πακέτο εκτός από την Μελίτη Ι και ΙΙ της Φλώρινας και το Αμύνταιο.