Στον ρυθμό των εξελίξεων στις τράπεζες, αλλά και των διεργασιών σχετικά με το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης κινείται η εγχώρια αγορά, την ώρα που την ερχόμενη Πέμπτη η ΕΚΤ προχωρεί σε ανακοινώσεις σχετικά με την πορεία του προγράμματος «τυπώματος χρήματος» των 2,3 δισ. ευρώ. Για τη Citigroup, η τρίτη αξιολόγηση φαίνεται ευκολότερη, αφού τα σκληρά μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί, αλλά το κατά πόσον η χώρα θα είναι σε θέση να επιτύχει μια «καθαρή έξοδο» από το Μνημόνιο μετά τον Αύγουστο του 2018 παραμένει ερώτημα. Ωστόσο, όπως εκτιμά, η πολιτική βούληση όλων για επίτευξη του στόχου ευνοεί τους συμβιβασμούς.
Το κλείσιμο της αξιολόγησης αναμένεται να καθορίσει και τη χρονική στιγμή της ανταλλαγής των 20 μικρού μεγέθους «ομολόγων του PSI» που είναι διαπραγματεύσιμα στη δευτερογενή αγορά, συνολικής αξίας 32 δισ. ευρώ, με τέσσερα νέα ομόλογα αναφοράς. Εν τω μεταξύ οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών οδήγησε τις μετοχές τους 30% χαμηλότερα από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, με τα μάτια όλων να είναι στραμμένα στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Τρεις τράπεζες, η Πειραιώς, η Εθνική και η Alpha, επιταχύνουν μάλιστα τις εξελίξεις, καθώς, όπως ανέφερε το Ρόιτερ, προχωρούν στην πώληση «κόκκινων» δανείων αξίας 5,5 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών θα πρέπει να μειωθούν κατά 38 δισ. ευρώ ως τα τέλη του 2019.
Εν τω μεταξύ την ερχόμενη Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ανακοινώσει, σύμφωνα και με την UBS, την παράταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων ως τον Σεπτέμβριο του 2018, με περιορισμό των μηνιαίων αγορών ομολόγων από 60 δισ. ευρώ σήμερα σε 30 δισ. ευρώ από τον ερχόμενο Ιανουάριο, αν και οι τεχνικές λεπτομέρειες ενδέχεται να δημοσιοποιηθούν στις 14 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της UBS, η επέκταση του QE θα είναι για εννέα μήνες (συνολικά 270 δισ. ευρώ), ενώ θα μείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας επέκτασης του προγράμματος και στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, προτού ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, με τις μηνιαίες αγορές όμως να μειώνονται στα 15 δισ. ευρώ.
Η ΕΚΤ αναμένεται επίσης να εξετάσει και δύο άλλα σενάρια με πολύ μικρότερες πιθανότητες: πρώτον, την επέκταση του QE για έξι μήνες με μηνιαίες αγορές 40 δισ. ευρώ (240 δισ. ευρώ) και, δεύτερον, την επέκταση του προγράμματος για 12 μήνες με μηνιαίες αγορές 20 δισ. ευρώ (240 δισ. ευρώ).
Φόβοι επιθετικών εξαγορών

Ενώ καθίστανται υποχρεωτικοί οι συλλογικοί λογαριασμοί επενδυτών (omnibus accounts) στους οποίους θα επιτρέπεται πλέον να τηρούνται άυλοι τίτλοι, ορισμένοι στην αγορά φοβούνται πως η μη ύπαρξη καθημερινής και ονομαστικής ενημέρωσης των αλλαγών του μετοχολογίου ενέχει κινδύνους σε εταιρείες με μεγάλη διασπορά (free float) επιθετικών εξαγορών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ