Σήμερα είναι η κατάλληλη περίοδος, παρά την κρίση και τη μείωση των εισοδημάτων, για να ξεκινήσουν οι Ελληνες να αποταμιεύουν, επισημαίνει ο κ. Γιώργος Γεωργόπουλος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, σε συνέντευξή του στο «Βήμα». Η τράπεζα ξεκινά μια νέα καμπάνια για να καταρρίψει τους μύθους που υπάρχουν γύρω από το θέμα και προσφέρει νέες υπηρεσίες στους πελάτες.
Διανύουμε μια οικονομικά δύσκολη περίοδο όπου τα εισοδήματα έχουν μειωθεί και κάποιες φορές δεν φτάνουν για να καλύψουν τα έξοδα και τις υποχρεώσεις των νοικοκυριών. Σε αυτό το περιβάλλον είναι δυνατή η αποταμίευση;
«Είναι αλήθεια ότι τα εισοδήματα έχουν μειωθεί, η πρόσβαση στον δανεισμό είναι περιορισμένη, η κοινωνική ασφάλιση υφίσταται περιορισμούς, ενώ οι προσδοκίες των καταναλωτών για το μέλλον χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με έρευνες, μετά την οικονομική κρίση στην Αμερική το 2008 –η οποία, όπως είναι γνωστό, έφερε αύξηση της ανεργίας και μείωση των εισοδημάτων –ο κόσμος στράφηκε προς την αποταμίευση, αναγνωρίζοντας την αξία της. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των ανθρώπων που άρχισαν να αποταμιεύουν ξεκίνησε να αυξάνεται και έφτασε σε ιστορικά υψηλά μετά την έναρξη της κρίσης. Γιατί την ανάγκη να αποταμιεύσει κανείς την αντιλαμβάνεται πιο έντονα όταν νιώθει ότι «δεν του περισσεύουν»».
Αναγνωρίζετε λοιπόν ότι ο περισσότερος κόσμος, όταν ακούει τη λέξη αποταμίευση, αισθάνεται πως δεν τον αφορά, καθώς «δεν του περισσεύουν».
«Κατανοούμε πάρα πολύ καλά τις ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες που βιώνει ένα μεγάλο μέρος των νοικοκυριών. Γνωρίζουμε ότι οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στέκονται συχνά εμπόδιο σε ό,τι αφορά την κάλυψη αναγκών αλλά και την πραγματοποίηση των επιθυμιών και μελλοντικών στόχων. Και, δυστυχώς, οι περισσότεροι υιοθετούν μια παθητική στάση απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα. Και εδώ έρχεται ο δικός μας ρόλος: να αναδείξουμε πώς η αποταμίευση μπορεί να γίνει μια καθημερινή συνήθεια, την οποία μπορεί ο καθένας να υιοθετήσει, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης. Χρειάζεται μόνο να καταρρίψει τους «μύθους» που την περιορίζουν και να ακολουθεί ορθές συνήθειες και τακτικές στην καθημερινή του ζωή. Αυτός είναι ο στόχος μας και με βάση αυτόν έχουμε σχεδιάσει μια ολοκληρωμένη πολιτική που φιλοδοξούμε να ξαναφέρει την έννοια και τη συνήθεια της αποταμίευσης στην καθημερινότητά μας. Πρακτικές συμβουλές, έξυπνες τακτικές και εργαλεία που συμβάλλουν στην επίτευξη της αποταμίευσης κάνοντάς την προσιτή και εφικτή για όλους μπορούν οι πελάτες μας να βρουν στο www.apotamievo.gr. Επιπλέον απαντώντας σε τρεις απλές ερωτήσεις μπορεί ο κάθε πελάτης μας να βρει το αποταμιευτικό προϊόν που του ταιριάζει και που εξυπηρετεί τις δικές του ανάγκες και συνήθειες. Στο πλαίσιο αυτό θα προσφέρονται σε βάθος χρόνου έξυπνες πρακτικές εξοικονόμησης, επίκαιρες αποταμιευτικές λύσεις, καθώς και εργαλεία οικονομικού προγραμματισμού που μπορούν να συμβάλουν με πρακτικό τρόπο στην επίτευξη της αποταμίευσης».
Αναφέρατε «σε βάθος χρόνου». Υπάρχουν και άλλα πράγματα που σχεδιάζετε γύρω από την αποταμίευση;
«Ναι. Αυτή είναι μόνο η αρχή ενός «ταξιδιού» που μόλις ξεκίνησε η Τράπεζα Πειραιώς για την αποταμίευση. Το «ταξίδι» αυτό θα ξεδιπλώνεται το επόμενο χρονικό διάστημα, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να πετύχουν τους προσωπικούς τους –μικρούς ή μεγαλύτερους –στόχους. Για εμάς είναι μια μεγάλη πρόκληση και θέλουμε να τη μοιραστούμε με τους πελάτες μας και να την απαντήσουμε μαζί τους».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ