«Η Ελλάδα έχει περάσει σε μια νέα φάση ανάπτυξης, και αυτό αναγνωρίζεται από όλους» δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης στη συνέντευξή του στο «Βήμα». Αυτό που αποκόμισε ο ίδιος στις επαφές που είχε με ξένους επενδυτές, στη διάρκεια του ταξιδιού τού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αμερική, είναι ότι πλέον έχει γίνει αντιληπτή από τους ξένους η πρόοδος που έχει σημειώσει η χώρα τα τελευταία χρόνια, καθώς και οι σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν σε τομείς της πραγματικής οικονομίας της.
Ωστόσο, ο κ. Χαρίτσης δεν παραλείπει να παραδεχτεί ότι προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και σχετίζονται κυρίως με τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης ενώ αναφερόμενος και στην επένδυση του Ελληνικού, στέλνει ένα μήνυμα με πολλούς παραλήπτες τονίζοντας ότι «όσοι επιχειρούν να φέρουν σε αντιπαράθεση την ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς προσφέρουν πολύ κακές υπηρεσίες στη χώρα και εν τέλει υπονομεύουν την ίδια την ανάπτυξη που τόσο ευαγγελίζονται».
Ο πρόεδρος Τραμπ, στη διάρκεια του ταξιδιού του Πρωθυπουργού και στο πλαίσιο της ομιλίας του, τόνισε ότι «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή παρέχει ιδανικές ευκαιρίες για επενδύσεις», στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα στις διεθνείς αγορές. Από τις επαφές που πραγματοποιήσατε εσείς στη διάρκεια του ταξιδιού σας διακρίνατε να συμμερίζεται την άποψη αυτή και η επενδυτική κοινότητα;
«Η Ελλάδα έχει περάσει σε νέα φάση και αυτό αναγνωρίζεται από όλους. Στις επαφές στις ΗΠΑ δεν χρειάστηκε να πείσουμε τους επενδυτές και τους θεσμικούς παράγοντες που συναντήσαμε για την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει συντελεστεί τα δύο τελευταία χρόνια και τις επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγονται. Εκείνο που μας ζητούν τώρα είναι το πού να κατευθύνουν τις επενδύσεις τους, σε ποιους τομείς προτεραιότητας δηλαδή, με βάση και το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο ήδη υλοποιούμε. Σχέδιο που δυστυχώς δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα η χώρα να είναι ουραγός στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων».
Ποιοι τομείς της ελληνικής οικονομίας φάνηκε να συγκεντρώνουν επενδυτικό ενδιαφέρον, με ενδεχόμενο τους επόμενους μήνες να δούμε κάποιες επενδυτικές κινήσεις;
«Πέρα από τον χρηματοοικονομικό τομέα, εκδηλώνεται σημαντικό ενδιαφέρον για κλάδους της πραγματικής οικονομίας –στην ενέργεια, στη βιομηχανία και στη μεταποίηση, στις μεταφορές, στον τουρισμό, προφανώς, αλλά και στις νέες τεχνολογίες, πράγμα που δείχνει και την εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των ιδιαίτερα μορφωμένων εργαζομένων της Ελλάδας».
Μία από τις μεγάλες επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί είναι αυτή του Ελληνικού, στην οποία όμως υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις. Οι κωλυσιεργίες αλλά και οι καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί δεν στέλνουν ένα αρνητικό μήνυμα; Πώς σχολιάζετε εσείς την περίπτωση του Ελληνικού;
«Στο Ελληνικό ακολουθήθηκε το πλαίσιο που ορίζει ο νόμος για τις περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, εντός του χρονοδιαγράμματος που συμφωνήθηκε με τον επενδυτή. Τηρήθηκαν δηλαδή όλες οι νόμιμες διαδικασίες που διασφαλίζουν τόσο την υλοποίηση της επένδυσης όσο και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Οπως συμβαίνει δηλαδή σε κάθε ευνομούμενο ευρωπαϊκό κράτος. Από εκεί και πέρα, όσοι επιχειρούν να φέρουν σε αντιπαράθεση την ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς προσφέρουν πολύ κακές υπηρεσίες στη χώρα και εν τέλει υπονομεύουν την ίδια την ανάπτυξη που τόσο ευαγγελίζονται. Το περιβάλλον και η πολιτιστική κληρονομιά είναι αξίες καθαυτές, αποτελούν σημαντικό στοιχείο της συλλογικής μας ταυτότητας. Δεν είναι εμπόδια στην ανάπτυξη, αλλά μοναδικά πλεονεκτήματα που προσθέτουν μεγάλη αξία στις επενδύσεις. Είναι αυτά που φέρνουν 30 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο στην Ελλάδα και την καθιστούν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Η οικονομική ανάπτυξη λοιπόν περνάει μέσα από την προστασία και την ανάδειξή τους, όχι την υποβάθμισή τους».
Ποιες είναι οι θεσμικές παρεμβάσεις που σκοπεύετε να προωθήσετε προκειμένου να προσελκύσετε επενδύσεις;
«Εχουμε ήδη προχωρήσει σε μια σειρά παρεμβάσεις που βελτιώνουν σημαντικά το επενδυτικό και επιχειρηματικό πλαίσιο. Ψηφίσαμε δύο νόμους που απλοποιούν και επιταχύνουν δραστικά τη σύσταση και την αδειοδότηση των επιχειρήσεων οι οποίες πλέον μπορούν να ξεκινούν τη λειτουργία τους σε μία μόλις ημέρα. Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος που προσφέρει πλήθος από κίνητρα στους επενδυτές καθώς και σταθερό φορολογικό καθεστώς και πιο γρήγορες διαδικασίες αδειοδότησης.Το αμέσως επόμενο διάστημα, τέλος, φέρνουμε νέο νόμο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις που διαμορφώνει ένα πιο απλό και ευέλικτο πλαίσιο για τη διενέργειά τους και διευρύνει τα κριτήρια ώστε να συμπεριλαμβάνονται επενδυτικά σχέδια από περισσότερους κλάδους της οικονομίας, πέρα από τον τουρισμό και την ενέργεια, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η απορροφητικότητα των κονδυλιών του ΕΣΠΑ είναι αναιμική και ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στα προγράμματα. Ποια είναι η δική σας απάντηση σε αυτό;
Οι ισχυρισμοί της ΝΔ είναι εντελώς ανυπόστατοι και την εκθέτουν. Η Ελλάδα βρίσκεται τα τελευταία δυόμισι χρόνια στις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το γεγονός αυτό μάλιστα χαιρετίστηκε και στην απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου στην οποία γίνεται ρητή αναφορά στην εξαιρετική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από τη χώρα μας που έφερε περισσότερα από 11 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία το ίδιο διάστημα.
Με τους πόρους αυτούς ολοκληρώθηκαν οι μεγάλοι οδικοί άξονες, υλοποιούνται πλήθος από έργα υποδομών στους δήμους όλης της χώρας που χρόνιζαν εδώ και δεκαετίες και χρηματοδοτούνται κρίσιμες κοινωνικές παρεμβάσεις, όπως η πρόσληψη όλων των αναπληρωτών καθηγητών και η τοποθέτηση για πρώτη φορά εφέτος περισσότερων από 100.000 παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ στηρίζουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».
Ποιες δράσεις πρόκειται να προκηρυχθούν;
«Τις επόμενες βδομάδες ξεκινούν τέσσερα νέα προγράμματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 320 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνουν την αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων, τη στήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων με το στοχευμένο πρόγραμμα «Επιχειρώ Εξω» αλλά και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας.
Ξεκινά επίσης το μεγάλο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», ύψους 500 εκατ. ευρώ (μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή), και για πρώτη φορά ειδικό πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων και δημοτικών κτιρίων».

Αύριο και μεθαύριο πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο Ηπείρου. Τι προβλέπει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για μια περιοχή όπως είναι η Ηπειρος, η οποία καταγράφεται ανάμεσα στις φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ;

«Η Ηπειρος διαθέτει σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες, ιδίως στον πρωτογενή τομέα και την αγροτοδιατροφή, μοναδικές φυσικές ομορφιές και ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας με μεγάλο ερευνητικό έργο.
Ο σχεδιασμός μας στοχεύει στην αξιοποίησή τους μέσα από την αναβάθμιση των τοπικών υποδομών, όπως το λιμάνι της Ηγουμενίτσας με 55 εκατ. ευρώ. Αναβαθμίζουμε επίσης το σύνολο του οδικού δικτύου της Περιφέρειας με ειδικό πρόγραμμα 50 εκατ. ευρώ. Συνδέουμε το ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου και του τεχνολογικού πάρκου Ιωαννίνων με την παραγωγή μέσα από εξειδικευμένα προγράμματα, όπως το Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ του νέου ΕΣΠΑ και το νέο ταμείο συμμετοχών EquiFund».
Οι αριθμοί δείχνουν βελτίωση του κλίματος

Παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, οι ξένες επενδύσεις στη χώρα μας δεν είναι οι αναμενόμενες. Για ποιους λόγους θεωρείτε ότι οι επενδυτές είναι ακόμη διστακτικοί;

«Η εικόνα αυτή δεν είναι ακριβής, υπάρχει σαφής βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και αυτό αποτυπώνεται ιδιαίτερα έντονα στις ξένες άμεσες επενδύσεις οι οποίες το πρώτο εξάμηνο του 2017 ξεπέρασαν τα 2,1 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 185% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2016. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις καθημερινές συναντήσεις που κάνουμε με επενδυτές οι οποίοι εκδηλώνουν αναβαθμισμένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Την ίδια εικόνα αποκομίσαμε και από το ταξίδι μας στις ΗΠΑ αλλά και από τις συναντήσεις με γάλλους και ιταλούς επενδυτές κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επισκέψεων του προέδρου Μακρόν και του πρωθυπουργού Τζεντιλόνι. Προβλήματα βεβαίως εξακολουθούν να υπάρχουν και σχετίζονται με τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης εδώ και δεκαετίες. Τα αντιμετωπίζουμε σε όλα τα επίπεδα: Πρόσφατα, συστήσαμε διυπουργική επιτροπή με επικεφαλής τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για τη διευκόλυνση των μεγάλων επενδύσεων. Η επιτροπή αυτή ξεμπλόκαρε σε λίγες μόλις εβδομάδες επενδύσεις ύψους 670 εκατ. ευρώ οι οποίες είχαν βαλτώσει με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ