Μέσα σε 7,5 χρόνια, όσα δηλαδή βρίσκεται η Ελλάδα στο Μνημόνιο, τα νοικοκυριά έχασαν σε εισοδήματα 25 δισ. ευρώ, η χώρα περίπου 60 δισ. από τη μείωση του ΑΕΠ, ενώ οι φόροι διαρκώς αυξάνονται και επιβαρύνουν όλο και περισσότερους.
Τα στοιχεία που προκύπτουν από την επεξεργασία των κρατικών προϋπολογισμών της τελευταίας 8ετίας, τους φόρους που έχουν επιβληθεί, τα εισοδήματα των νοικοκυριών που έχουν δηλωθεί στην Εφορία, τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ελλάδας αλλά και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αναδεικνύουν και αποδεικνύουν το προφανές: Τα νοικοκυριά έχουν γονατίσει οικονομικά, δεν έχουν τη δυνατότητα να αποταμιεύσουν, δεν μπορούν να καταναλώσουν όπως θα επιθυμούσαν και κάθε ημέρα κινδυνεύουν με κατασχέσεις, περικοπές μισθών, αύξηση φόρων.
Μειωμένα έσοδα
Ηδη από την 1η Ιανουαρίου του 2017 τρέχουν μια σειρά από μέτρα που ενώ θα περίμενε η κυβέρνηση αλλά και οι δανειστές ότι θα γέμιζαν τα ταμεία του κράτους αυτό δεν συμβαίνει, με τρανταχτό παράδειγμα τη φορολόγηση στα τσιγάρα, καθώς μέσα στο 2017 τα έσοδα από τον ΕΦΚ και τον ΦΠΑ είναι μειωμένα κατά περίπου 450 εκατ. ευρώ.
Δεν είναι όμως το μοναδικό παράδειγμα. Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ κάθε μήνα αποδεικνύει ότι τα νοικοκυριά αδυνατούν να εξοφλήσουν τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις τους, όπως είναι, για παράδειγμα, ο φόρος εισοδήματος.
Οι παραγραφές
Στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν αισιόδοξοι ότι η όποια τρύπα υπάρχει σήμερα στα έσοδα θα καλυφθεί τους επόμενους μήνες. Μόνο που για να συμβεί αυτό θα πρέπει έως το τέλους του έτους να μπαίνουν στα δημόσια ταμεία πάνω από 5,3 δισ. ευρώ κάθε μήνα.
Για τον λόγο αυτόν στην Καραγεώργη Σερβίας, μετά και την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για τα νέα δεδομένα στις παραγραφές φορολογικών υποθέσεων, σχεδιάζουν οι αρμόδιοι παράγοντες να φέρουν ριζικές αλλαγές στο σύστημα ελέγχων ώστε να προλάβουν και υποθέσεις που βρίσκονται στο όριο της παραγραφής να ελεγχθούν αλλά και οι φόροι από τα πρόστιμα που θα επιβληθούν να εισπραχθούν.
Από τον πίνακα που δημοσιεύει «Το Βήμα της Κυριακής» προκύπτουν συγκλονιστικά στοιχεία που θα έπρεπε κυβέρνηση, αντιπολίτευση αλλά και οι δανειστές να τα έχουν στα χέρια τους όταν διαπραγματεύονται για να γνωρίζουν τα αποτελέσματα των μέτρων και των φόρων που επιβάλλουν.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Από το 2009 (τελευταία χρονιά προτού μπούμε στα μνημόνια) έως σήμερα η Ελλάδα έχει ραγδαία μείωση του ΑΕΠ της, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ από 21.386 ευρώ που ήταν το 2009, θα διαμορφωθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους σε περίπου 16.470 ευρώ. Δηλαδή κάθε πολίτης αυτής της χώρας έχει χάσει 5.000 ευρώ.Η εικόνα αυτή είναι πιο ξεκάθαρη αν ρίξει κανείς μια ματιά στα στοιχεία των εισοδημάτων που δηλώνουν κάθε χρόνο στην Εφορία περίπου 8.500.000 φορολογούμενοι. Το 2010 δηλώθηκαν 100,3 δισ. ευρώ, ενώ το 2016 (φορολογικές δηλώσεις 2017) τα εισοδήματα έπεσαν στα 73 δισ. ευρώ.
Μείωση κατανάλωσης
Θα περίμενε λοιπόν κάποιος ότι, αφού μειώθηκαν τα εισοδήματα, θα υπάρξει και αντίστοιχη μείωση των φόρων. Αυτό όμως δεν συμβαίνει. Για παράδειγμα, οι φόροι εισοδήματος το 2010 ήταν 9 δισ. ευρώ και για το 2017 υπολογίζεται να είναι ακριβώς στα ίδια επίπεδα. Μόνο από το 2010 έως σήμερα τα εισοδήματα έχουν μειωθεί συνολικά κατά 27 δισ. ευρώ.