«Τα προγραμματισμένα για την άνοιξη του 2018 stress tests, τα οποία θα γίνουν με βάση την ομοιόμορφη μεθοδολογία της EBA, δεν είναι ένα tests «πέτυχες/απέτυχες». Τα αποτελέσματά τους θα αποτυπωθούν στις απαιτήσεις που θα θέσει ο επόπτης σε κάθε τράπεζα χωριστά αναφορικά με το SREP CET1. Αυτό σημαίνει ότι εάν μία τράπεζα έχει ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης θα διαθέτει χρόνο να υποβάλει σχέδιο επίτευξης αυτών των αυστηρών απαιτήσεων αρχικά μέσω πρωτοβουλιών ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης και του ισολογισμού της και εάν είναι αναγκαίο και μέσω αύξησης κεφαλαίου» ανέφερε ο Νικόλαος Καραμούζης, πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και πρόεδρος Eurobank Ergasias.
Οπως τονίζει ο ίδιος, δεν θα πρέπει να μετατρέψουμε ένα υποθετικό ζήτημα μελλοντικής ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το οποίο δεν έχει καν τεκμηριωθεί, σε μία «χαλαρή» δημόσια συζήτηση, όπως πρόσφατα έκανε το ΔΝT, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στις τράπεζες και στην οικονομία αφού ενθαρρύνει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές (αντιπροσωπεύουν το 25% των NPEs), τροφοδοτεί κερδοσκοπικές συμπεριφορές στις αγορές, υπονομεύει τις προσπάθειες για την επιστροφή καταθέσεων και αυξάνει τον «ηθικό κίνδυνο».
Πρέπει να εμπιστευτούμε, αναφέρει, τον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ, τον SSM, που έχει και την αρμοδιότητα εντός της ευρωζώνης να αξιολογεί και να καθορίζει τη χρηματοοικονομική και κεφαλαιακή θέση της κάθε τράπεζας.
Ο SSM βασιζόμενος στις δικές του αξιολογήσεις θα συζητήσει με τη διοίκηση και το management της κάθε τράπεζας ξεχωριστά και εμπιστευτικά πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες και θα ζητήσει να υποβληθεί ένα σχέδιο δράσεων για να διορθωθεί η όποια κεφαλαιακή έλλειψη.
Οι τράπεζες, εξάλλου, έχουν δεσμευτεί ότι θα μειώσουν τα NPEs κατά €40 δισ. (ή ποσοστό 38%) στο διάστημα από το πρώτο εξάμηνο του 2016 ως τα τέλη του 2019, ένας δύσκολος μεν αλλά πάντως επιτεύξιμος στόχος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ