Δύο χρόνια μετά το σκάνδαλο dieselgate, η Volkswagen France ανακοίνωσε ότι χορηγεί στους πελάτες της πριμ από 2.000 έως 10.000 ευρώ προκειμένου να αντικαταστήσουν το παλαιό πετρελαιοκίνητο και περισσότερο ρυπογόνο από το… αναμενόμενο μοντέλο τους με ένα νεότερης τεχνολογίας –με μηχανή εσωτερικής καύσεως πάντως –που σέβεται περισσότερο το περιβάλλον.
Η προσφορά ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017 και αποσκοπεί στην αντικατάσταση των παλαιών πετρελαιοκίνητων μοντέλων. Δικαιούχοι για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι όσοι έχουν VW που αντιστοιχεί στις κοινοτικές οδηγίες ρύπων Euro 1 έως Euro 4. Όσους έχουν δηλαδή αυτοκίνητο που κυκλοφόρησε από την 1η Ιανουαρίου 1993 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010.
Η προσφορά καλύπτει όλα τα μοντέλα της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων και των επαγγελματικών οχημάτων. Για παράδειγμα, ένα σούπερ μίνι πόλης up! με τελική τιμή πώλησης (στη Γαλλία) 10.500 ευρώ, το όφελος θα είναι 2.000 ευρώ. Για ένα πολυμορφικό Touran, οι τιμές του οποίου ξεκινούν από τα 25.270 ευρώ, το όφελος θα είναι 5.000 ευρώ. Και για ένα Multivan, που κοστίζει από 39.725 ευρώ, το όφελος θα είναι 10.000 ευρώ.
Το καλοκαίρι οι επίσης γερμανικές φίρμες BMW και Ford προσέφεραν «οικολογικά πριμ» στους Γάλλους καταναλωτές, προκειμένου να αντικαταστήσουν τα ρυπογόνα ντιζελοκίνητα οχήματά τους. «Τα οφέλη ξεκινούν από τα 2.000 για τη BMW και φθάνουν μέχρι τα 10.000 για τη Ford», γράφει η «Le Figaro».

Το ντίζελ υπό διωγμό
Η γαλλική εφημερίδα συνδέει τις προσφορές με την πρόθεση της γαλλικής κυβέρνησης αλλά και των τοπικών αρχών να στρέψουν τους καταναλωτές προς την αγορά των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό έχει προαναγγείλει την απαγόρευση της κυκλοφορίας των ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων στη γαλλική πρωτεύουσα σταδιακά έως το 2025. Εδώ και δύο χρόνια η Ινταλγκό έχει επίσης επιβάλει την εκ περιτροπής κυκλοφορία όλων των οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσεως από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.
Αλλες ευρωπαϊκές πόλεις παίρνουν δραστικότερα μέτρα κατά των ντιζελοκίνητων οχημάτων –στο Αμβούργο, για παράδειγμα, θα απαγορευθεί η κυκλοφορία τους την 1η Ιανουαρίου 2018.