Μπορεί η Εθνική Τράπεζα να «ξεκλείδωσε» με πολύ καλούς όρους τις αγορές, μέσω του καλυμμένου ομολόγου που εξέδωσε, και οι υπόλοιποι τρεις συστημικοί όμιλοι να βρίσκονται στην τελική ευθεία για τη διάθεση των δικών τους τίτλων στους επενδυτές, ωστόσο ο δρόμος για την πλήρη επανασύνδεση με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ακόμη μακρύς και δύσβατος.

Βασικότερη πηγή ανησυχίας είναι η τρίτη αξιολόγηση και το κατά πόσο η κυβέρνηση θα καταφέρει να την κλείσει εγκαίρως. Δηλαδή μέχρι το τέλος της χρονιάς ή το αργότερο μέσα στον ερχόμενο Ιανουάριο.

Χωρίς αυτήν, ο κίνδυνος για την Ελλάδα θα αυξηθεί, επηρεάζοντας και την πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα πάρουν ξανά την ανιούσα.

Επιπλέον, για να υπάρξει το απαραίτητο κλίμα για νέες εκδόσεις, θα πρέπει το μακροοικονομικό περιβάλλον να είναι θετικό, δηλαδή να υπάρχουν προοπτικές για αύξηση του ΑΕΠ το 2018 με ρυθμούς τουλάχιστον 2,50%.


Η έξοδος από το μνημόνιο

Κρίσιμη θεωρείται και η έξοδος από το μνημόνιο το ερχόμενο καλοκαίρι, και η επιλογή του νέου καθεστώτος επιτροπείας για τη χώρα μας. Ο άγνωστος Χ παραμένει ο νέος γερμανός υπουργός Οικονομικών, οι διαθέσεις του οποίου θα διαφανούν ξεκάθαρα από τις αρχές της νέας χρονιάς.

Βέβαια, υπάρχει και ο εξωτερικός κίνδυνος, που είναι συνάρτηση της πορείας της παγκόσμιας οικονομίας και των διεθνών κεφαλαιαγορών. Αυτή τη στιγμή το γεωπολιτικό ρίσκο είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ τα χρηματιστήρια κινούνται σε υψηλά πολλών ετών, ακόμη και σε ιστορικά επίπεδα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Αυτό σημαίνει ότι μία διόρθωση των τιμών μετοχών και ομολόγων διεθνώς δεν είναι απίθανη. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, αναμένεται αύξηση των τοποθετήσεων στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, στα οποία φυσικά δεν ανήκει η χώρα μας.
Σε μία τέτοια περίπτωση θα καταστούν δυσκολότερες και ακριβότερες οι σχεδιαζόμενες εκδόσεις νέων ομολόγων από το Δημόσιο και τις ελληνικές τράπεζες, θέτοντας επιπρόσθετα εμπόδια στην προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα.


Το καλό σενάριο

Αν όμως το διεθνές περιβάλλον είναι ήρεμο και «η θάλασσα είναι λάδι», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά έμπειρος τραπεζίτης, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να αντλήσουν από τις αγορές ρευστότητα 4 δισ. ευρώ το 2018 σε δύο δόσεις.

Την πρώτη με την έκδοση καλυμμένων ομολόγων, κατά πάσα πιθανότητα μέχρι την ερχόμενη άνοιξη και τη δεύτερη χωρίς εξασφαλίσεις, αφού ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με την έξοδο από το μνημόνιο το ερχόμενο καλοκαίρι.

Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του 2017, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς ετοιμάζουν μετά την Εθνική, εκδόσεις καλυμμένων ομολόγων της τάξης των 500 εκατ. ευρώ η καθεμιά. Άρα σε ένα καλό σενάριο, ο κλάδος μέχρι και το τέλος του 2018 θα μπορούσε να αντλήσει από τις αγορές περί τα 6 δισ. ευρώ.