Έκκληση απευθύνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, στον εγχώριο τραπεζικό τομέα για επιτάχυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων, λέγοντας χαρακτηριστικά στο Reuters ότι «οι τράπεζες πρέπει να είναι πιο φιλόδοξες όσον αφορά τους στόχους τους για τη μείωση των κακών δανείων και να επιταχύνουν τις πωλήσεις των NPLs».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τρεις από τις συστημικές ελληνικές τράπεζες, (Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank), σχεδιάζουν να πουλήσουν ως και 5,5 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια στις αρχές του επόμενου έτους.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι ελληνικές τράπεζες επιβαρύνονται με 103 δισ. ευρώ επισφαλών δανείων, μετά από χρόνια οικονομικής κρίσης και εξουθενωτικής ύφεσης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιθυμεί να μειωθούν κατά 38 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019.

Αν οι τρεις τράπεζες κάνουν αυτό το τεράστιο βήμα (με το ρεκόρ πωλήσεων κόκκινων δανείων που θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο) τότε οι συνολικές πωλήσεις NPLs θα αγγίξουν τα 7 δισ. ευρώ ή το 18% του στόχου που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημειώνει το Reuters.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το πρακτορείο, πρόκειται κυρίως για πωλήσεις δανείων για τα οποία οι τράπεζες έχουν γράψει τις απώλειες τους και δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε περαιτέρω ζημίες. Η μεγαλύτερη πρόκληση αφορά τα δάνεια με εξασφαλίσεις.

«Οι απευθείας πωλήσεις NPLs χωρίς εξασφαλίσεις είναι αυτές που θα ξεκινήσουν το χορό» δήλωσε στέλεχος της Αlpha Bank.

Έχουν εκφραστεί ανησυχίες, ότι οι εγγυήσεις που περιλαμβάνουν πολλά δάνεια με εξασφαλίσεις, μπορεί να έχουν μικρότερη αξία από αυτήν που αναγράφεται στα βιβλία των τραπεζών. Αν ισχύει αυτό, οι τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσουν σε περαιτέρω απομειώσεις.