Η ανάπτυξη στην Κίνα «τρέχει» με υψηλούς ρυθμούς βελτιώνοντας τις προοπτικές για αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ θετικά είναι κα τα μηνύματα που έρχονται από την ευρωζώνη και τις ΗΠΑ.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο κατά 6,8%. Την ίδια στιγμή κεντρική τράπεζα της Κίνας προβλέπει για ολόκληρο το δεύτερο εξάμηνο του 2017 ανάπτυξη της τάξης του 7%, ενώ η Goldman Sachs εκτιμά ότι το 2018 η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας θα φτάσει το 6,5%.
Η αλλαγή στο οικονομικό μοντέλο της Κίνας που βασίζεται πλέον όχι τόσο στις πωλήσεις προϊόντων στο εξωτερικό αλλά στην εσωτερική κατανάλωση, φαίνεται ότι αρχίσει να αποδίδει καρπούς ευνοώντας περισσότερο κι άλλες χώρες που πωλούν εκεί προϊόντα αλλά και υπηρεσίες όπως για παράδειγμα υπηρεσίες τουρισμού.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Κίνας η αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης φαίνεται από την ενίσχυση των λιανικών πωλήσεων στο εσωτερικό της χώρας οι οποίες το Σεπτέμβριο ήταν αυξημένες κατά 10,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016. Είναι ενδεικτικό ότι όπως ανέφερε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ από την Κίνα προέρχεται πλέον το 30% της παγκόσμιας ανάπτυξης. Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι έως το 2050 η χώρα θα έχει γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην καινοτομία, την οικονομική και την πολιτική ισχύ.

Στην ευρωζώνη ατμομηχανή της οικονομίας παραμένει η Γερμανία και πλέον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύει ότι η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στις χώρες που χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα θα διαμορφωθεί για ολόκληρο το τρέχον έτος πάνω από το 2% και θα υπολείπεται ελάχιστα από την ανάπτυξη που αναμένεται να καταγραφεί το ίδιο διάστημα στις ΗΠΑ.

Καλά είναι τα νέα και από την υπόλοιπη Ασία αφού η Ιαπωνία ανακοίνωσε για το Σεπτέμβριο μεγάλη αύξηση των εξαγωγών. Πρόκειται για τον τρίτο συνεχή μήνα που οι εξαγωγές της χώρας ακολουθούν ιδιαίτερα θετική πορεία.