Στα εμπόδια με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι ελληνικές τράπεζες, στα «κόκκινα» δάνεια αλλά και στους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» αναφέρεται σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

Χαρακτηριστικά το πρακτορείο αναφέρει ότι όταν η Eurobank Ergasias SA, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας, πήγε πρόσφατα σε πλειστηριασμό έναν «στρατηγικό κακοπληρωτή», οι θυμωμένοι διαδηλωτές κατέλαβαν την αίθουσα του δικαστηρίου για να εμποδίσουν την απόπειρα πλειστηριασμού.

Ο κακοπληρωτής, το όνομα του οποίου η τράπεζα δεν θέλει να αποκαλύψει, δεν είχε εξυπηρετήσει τα δάνειά του τα τελευταία πέντε χρόνια και χρωστούσε συνολικά στην τράπεζα 4,85 εκατομμύρια ευρώ (5,7 εκατομμύρια δολάρια). Κατά την ίδια περίοδο, αναφέρει το Bloomberg, είχε εισπράξει μερίσματα ύψους περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ από το 41% των μετοχών που κατείχε σε εταιρεία τροφίμων, δείχνοντας, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει τράπεζα, ότι θα μπορούσε να τιμήσει τις δεσμεύσεις του.

Η υπόθεση είναι ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες, που η Eurobank και τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας προσπαθούν να επιταχύνουν τις προσπάθειες είσπραξης, προκειμένου να επιτύχουν συρρίκνωση των επισφαλών δανείων, φοβούμενοι ότι θα πρέπει να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια εάν δεν το κάνουν. Στα τέλη Ιουνίου, οι ελληνικές τράπεζες είχαν καταγράψει 72,8 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών δανείων.

Για να περιορίσουν το φαινόμενο, υπογραμμίζει το πρακτορείο, οι τράπεζες προσεγγίζουν τους πιο προφανείς παραβάτες: τους λεγόμενους«στρατηγικούς κακοπληρωτές», που επιλέγουν να μην πληρώσουν μέχρι να υπάρξει σοβαρή απειλή κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων ή να επιδιώξουν να αποσπάσουν καλύτερους όρους από τις τράπεζες.

Ο Δημήτρης Βαγιανός, καθηγητής οικονομικών στο London School of Economics δηλώνει στο Bloomberg ότι «ενώ έχουν καταβληθεί προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπιστούν τα νομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια για την αντιμετώπιση του θέματος, η κατάσταση παραμένει ανυπόφορη».

«Ακόμη και για τους πλούσιους δανειολήπτες όπως μερικές επιχειρήσεις, όταν η εκκαθάριση πρέπει να πραγματοποιηθεί, υπάρχουν απειλές ή διαμαρτυρίες», είπε. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένες εγκληματικές συμμορίες που έχουν προσληφθεί για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων των πλουσίων ατόμων. Για τους φτωχούς, οι διαμαρτυρίες προέρχονται κυρίως από πολιτικές ομάδες ακτιβιστών».