Για υπονόμευση της διεθνούς νομιμότητας και της κυριαρχίας των γειτονικών χωρών κατηγόρησε την Κίνα οαμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, χαρακτηρίζοντας την ως μία χώρα του διεθνούς συστήματος, που είναι επιρρεπής στην υιοθέτηση επιθετικών οικονομικών πολιτικών.

«Η Κίνα, καθώς είναι μία ανερχόμενη δύναμη κατά μήκος της Ινδίας ενεργεί τόσο ανεύθυνα κατά καιρούς υποβαθμίζοντας τους κανόνες διεθνούς δικαίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τίλερσον στην διάρκεια ομιλίας του για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ινδίας, στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (Center for Strategic and International Studies).
«Οι προκλητικές ενέργειες της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, αποτελούν μία ευθεία πρόκληση έναντι του διεθνούς δικαίου, αλλά και των κανόνων τους οποίους υπερασπίζονται οι ΗΠΑ και η Ινδία», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν μία εποικοδομητική σχέση με την Κίνα «δεν θα μας περιορίσουν οι κινεζικές προκλήσεις κατά του διεθνούς δικαίου, ούτε η υποβάθμιση της κυριαρχίας γειτονικών χωρών από την Κίνα που υπονομεύει τις ΗΠΑ και τους φίλους μας», ανέφερε ο Τίλερσον.

Οι επιθετικές αυτές δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ κατά της Κίνας, έγιναν σε μία περίοδο, κατά την οποία, ο ίδιος, προσπαθεί να ηγηθεί μιας διπλωματικής προσπάθειας ώστε το Πεκίνο ν’ ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Βόρεια Κορέα.

Η Πιονγιάνγκ από την πλευρά της, εξακολουθεί ν’ αγνοεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συνεχίζει την ανάπτυξη του πυραυλικού και του πυρηνικού προγράμματος της, δηλώνοντας την ουσιαστική επιδίωξή της, να πλήξει την περιοχές εντός της γεωγραφικής περιφέρειας των ΗΠΑ.

Η ομιλία του Τίλερσον επραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Κίνα και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το 19ο Συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Το συνέδριο αναμένεται να επανεκλέξει τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για μια δεύτερη πενταετή προεδρική θητεία.

Ο Τίλερσον άσκησε κριτική και στο μοντέλο της Κίνας για την οικονομική ανάπτυξη των μικρότερων χωρών, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ διεξάγουν σχετικές συνομιλίες με άλλες χώρες, προσφέροντας μία εναλλακτική λύση έναντι των πρακτικών που ακολουθεί το Πεκίνο. Σύμφωνα με την άποψη του, οι κινεζικές αυτές πρακτικές προκαλούν «τεράστια επίπεδα χρέους» στις μικρότερες χώρες.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο όραμα της επιρροής Ινδίας-Ειρηνικού που περιλαμβάνει την περιοχή από την Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, μέχρι την Ινδία και η οποία θα πρέπει να υποστηριχτεί τόσο από την Ουάσινγκτον, όσο και από τους συμμάχους της. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι μία τέτοια κίνηση είναι πιθανό να γίνει αντιληπτή από το Πεκίνο, ως μία αμερικανική πρόκληση ή προσπάθεια περιορισμού της κινεζικής επιρροής, στην περιοχή αυτή.