Οι αντικειμενικές αξίες αλλάζουν ο ΕΝΦΙΑ μένει μέχρι να αντικατασταθεί από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Στο Υπουργείο δίνουν πραγματικά αγώνα δρόμου για να προσαρμοστούν οι τιμές ζώνες στα επίπεδα των πραγματικών και ευελπιστούν κάποια στιγμή να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ προκειμένου να ισχύσει ένας φόρος που θα επιβαρύνει νοικοκυριά με αξία πάνω από μία συγκεκριμένη αξία με εφαρμογή αφορολόγητου.

Η υφυπουργός Οικονομικών κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου κατά τη διάρκεια ομιλίας στο συνέδριο ακινήτων Prodexpo ουσιαστικά άνοιξε τα χαρτιά της για τις αλλαγές που έρχονται στις τιμές ζώνης της εφορίας – και μόνο σ αυτές – προκειμένου να εκπληρωθεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης αλλά και να εξορθολογιστεί ένα αναχρονιστικό σύστημα υπολογισμού φορολογίας ακινήτων.

Έως τέλος του 2017 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την κατάρτιση των πινάκων με νέες αντικειμενικές τιμές κοντά στις εμπορικές. Οι τιμές θα προκύψουν μέσω μία διαδικασίας που θυμίζει περισσότερο μαθηματική εξίσωση καθώς θα προκύψουν μέσω ενός αλγόριθμου ο οποίος θα περάσει από έγκριση από τον Ιρλανδό καθηγητή που είναι επιλογή των θεσμών και έχει αναλάβει το έργο να προτείνει στην κυβέρνηση διαδικασία υπολογισμού αντικειμενικών αξιών χωρίς να υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις από τις πραγματικές.

Ο μαθηματικός αλγόριθμος θα λάβει υπόψη στοιχεία συναλλαγών και στατιστικά από τράπεζες (δάνεια), μισθωτηρία συμβόλαια, συμβολαιογράφους, την Τράπεζα Ελλάδος, το κτηματολόγιο, και την ΕΛΣΤΑΤ.

Ωστόσο υπάρχουν παγίδες αυξήσεων για τις λεγόμενες «φτωχές» περιοχές όπου σήμερα οι αντικειμενικές αξίες είναι πολύ χαμηλές, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρχουν μειώσεις στις ακριβές.

Σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία, τοπικές επιτροπές θα βγάζουν τις τιμές σε συνεργασία με εφοριακούς, τοπικούς παράγοντες, παράγοντες της αγοράς.

Οι νέες τιμές θα αναπροσαρμόζονται τακτικά και το σίγουρο είναι ότι δεν θα περιμένουν οι αρχές να περάσουν πάνω από 2 έτη για να αλλάξουν.

Η υφυπουργός Οικονομικών κυρία Παπανάτσιου ανέφερε ότι «η χώρα μας αποκτά πλέον ένα πολύ προωθημένο πληροφοριακό σύστημα για τον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων με αντικειμενικό, αδιαμφισβήτητο και έγκαιρο τρόπο. Το σύστημα αυτό είναι ένα εργαλείο για σήμερα αλλά κυρίως θα είναι για το μέλλον» που θα επιτρέψει μια πιο στοχευμένη και δίκαιη φορολογική πολιτική».