Στο τραπέζι των συζητήσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς που φτάνουν την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα τεθούν οι παροχές από το πλεόνασμα. Να σημειωθεί ότι στον προϋπολογισμό του 2018 έχει εγγραφεί κονδύλι 750 εκατ. ευρώ για τη συγκεκριμένη δράση.

Κοινοτικές πηγές σημείωναν όμως την Τρίτη στις Βρυξέλλες ότι κατά την άποψη των δανειστών η ορθότερη για την Ελλάδα επιλογή θα ήταν η συνέχιση της εξόφλησης των χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα η οποία, σημειώνουν, έχει ως αποτέλεσμα την τόνωση της ανάπτυξης και όχι η εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών βραχυπρόθεσμης ελάφρυνσης των νοικοκυριών.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Οσον αφορά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, το πιο σημαντικό προαπαιτούμενο είναι η στρατηγική για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ενώ στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σημαντική πρόκληση είναι για τις Βρυξέλλες η μεταρρύθμιση στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και οι πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στην αγορά φυσικού αερίου. Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων oι Βρυξέλλες αναμένουν να διευθετηθεί το ζήτημα της στελέχωσής του και το θέμα των τίτλων ιδιοκτησίας.

Για την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ που βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τη δεύτερη αξιολόγηση, οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά θα είναι σε θέση να παρουσιάσει τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ώς τις 22-24 Οκτωβρίου. Το ποσό των 800 εκατ. είναι διαθέσιμο προς εκταμίευση ώς τις 31 Οκτωβρίου.