Είναι παντρεμένοι ή έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης, κατοικούν στο ίδιο σπίτι, μπορεί να μοιράζονται τα οικογενειακά έξοδα αλλά η εφορία τους αντιμετωπίζει ξεχωριστά αν έχουν περιουσιακά στοιχεία ή χρωστάνε στο Δημόσιο.

Οι σύζυγοι, μετά το γάμο και όσο αυτός διαρκεί υποχρεούνται να υποβάλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους. Υπόχρεος υποβολής της κοινής δήλωσης είναι ο σύζυγος.

Ξεχωριστός ο υπολογισμός του φόρου

Κατά την εκκαθάριση της δήλωσή τους ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές υπολογίζονται χωριστά στο εισόδημα καθενός συζύγου ενώ τυχόν ζημίες του εισοδήματος του ενός συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης, δεν συμψηφίζονται με τα εισοδήματα του άλλου συζύγου ή του άλλου μέρους συμφώνου συμβίωσης.

Ο φόρος εισοδήματος, που προκύπτει από την εκκαθάριση βεβαιώνεται στο όνομα του συζύγου αφού έχει προηγηθεί η εκκαθάριση κατά την οποία συμψηφίζονται οι φόροι μεταξύ των συζύγων. Για παράδειγμα για το σύζυγο προκύπτει φόρος για πληρωμή ενώ για τη σύζυγο επιστροφή φόρου. Τα δυο ποσά συμψηφίζονται και προκύπτει το τελικό ποσό της εκκαθάρισης της δήλωσης.

Διαβάστε περισσότερα στο in.gr