Το… χαλί για την πρώτη έξοδο στις αγορές από το 2014 έστρωσε η Εθνική Τράπεζα στους υπόλοιπους συστημικούς ομίλους, μετά την επιτυχημένη έκδοση καλυμμένων ομολόγων με ικανοποιητική απόδοση την περασμένη εβδομάδα. Ο δρόμος για δανεισμό 1,5 – 2 δισ. ευρώ ως το τέλος τους έτους από τη διεθνή επενδυτική για Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς, με ενέχυρο δάνεια που έχουν δοθεί σε εγχώριες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, είναι πλέον ανοιχτός.
Τόσο η ισχυρή ζήτηση που εκδηλώθηκε για τους νέους τίτλους της Εθνικής όσο και η τιμολόγησή τους (επιτόκιο 2,90%) καταδεικνύουν ότι υπάρχει διάθεση από θεσμικούς επενδυτές για ανάληψη ελληνικού ρίσκου στην παρούσα φάση. Γεγονός που διευκολύνει την προσπάθεια όλων των τραπεζών. Με τον τρόπο αυτόν θα γίνει ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την επαναπροσέγγιση με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τη μείωση της ακριβής χρηματοδότησης από τον έκτακτο μηχανισμό της ΤτΕ (ELA), ο οποίος έχει υποχωρήσει πλέον λίγο κάτω από τα 30 δισ. ευρώ έναντι 100 δισ. ευρώ στην κορύφωσή του, πριν από περίπου δύο χρόνια.
Tο επενδυτικό κλίμα
Σύμφωνα με επικεφαλής dealing room συστημικής τράπεζας, «είναι εφικτό ο ELA να έχει εξαλειφθεί μέσα στην επόμενη διετία. Αρκεί να μην υπάρξει άλλη επιδείνωση στο οικονομικό και επενδυτικό κλίμα». Οπως επισημαίνει η ίδια πηγή, το σχέδιο των τραπεζών προβλέπει εκτός από τις εφετινές εκδόσεις ομολόγων, δύο νέες απόπειρες εξόδου στις αγορές το 2018. Η πρώτη θα αφορά άντληση ρευστότητας με ενέχυρα, ενώ η δεύτερη, εάν οι συνθήκες είναι καλές, μπορεί να γίνει χωρίς καμία εγγύηση.
Εκτιμάται ότι μέσω αυτών των κινήσεων, ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος θα μπορούσε να εξασφαλίσει περί τα 4 δισ. ευρώ την ερχόμενη χρονιά. Πάντως, για να έχει επιτυχία αυτό το εγχείρημα, αναγκαία συνθήκη είναι η πολιτική και οικονομική σταθερότητα, που προϋποθέτει την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος το επόμενο καλοκαίρι και την ομαλή μετάβαση σε ένα νέο καθεστώς που θα εγγυάται την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.
Σε αυτή τη φάση, τα επιτόκια για δανεισμό χωρίς καλύψεις από τις ελληνικές τράπεζες είναι υψηλά, καθώς για να δεχθούν οι επενδυτές να τοποθετήσουν χρήματα στον εγχώριο κλάδο θα ζητούσαν ένα επιτόκιο κοντά στο 5%, περίπου 100 μονάδες βάσης πάνω από την απόδοση του τριετούς κρατικού τίτλου. Το κόστος αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τα υπό υλοποίηση πλάνα αναδιάρθρωσης των τραπεζών, η εκτέλεση των οποίων θα πρέπει να γίνει χωρίς σημαντικές αποκλίσεις από τους στόχους που έχουν τεθεί.
Εξάλλου, σύμφωνα με έμπειρο τραπεζικό στέλεχος, σε αυτή τη φάση μια επιχειρούμενη «καθαρή» έξοδος στις αγορές δεν είναι σίγουρο ότι θα είχε επιτυχία. Για τον λόγο αυτόν, οι τραπεζικές διοικήσεις θα πρέπει να περιμένουν για περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιτοκίων και να διασφαλίσουν την επιτυχία των επιχειρούμενων εκδόσεων. «Το ρίσκο από μια αποτυχημένη προσπάθεια προσέλκυσης ρευστότητας είναι κατά πολύ υψηλότερο από το όφελος μιας επιτυχούς έκδοσης ομολόγων. Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε υπό τις παρούσες συνθήκες» υπογραμμίζει η ίδια πηγή.
Και προσθέτει ότι «μόνο εάν οι αποδόσεις για τις ακάλυπτες εκδόσεις πέσουν κάτω από το 4%, θα ξεκινήσουμε σχεδιασμούς για την πραγματοποίησή τους». Οπως εξηγεί, «εάν η Εθνική Τράπεζα αποτύγχανε στην τελευταία πώληση ομολογιακών τίτλων, αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα και στους άλλους ομίλους. Ο,τι κάνει ο ένας επηρεάζει όλον τον κλάδο» τονίζει χαρακτηριστικά.
Αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ οι καταθέσεις

Θετικό για τις τράπεζες είναι το γεγονός ότι συνεχίστηκαν και τον Σεπτέμβριο οι ανοδικές τάσεις που καταγράφηκαν τον Αύγουστο στα υπόλοιπα των καταθέσεων. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, οι καθαρές εισροές τον περασμένο μήνα κινήθηκαν στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ, γεγονός που έχει επιτρέψει στην Τράπεζα της Ελλάδος να μειώσει κι άλλο το πλαφόν χρηματοδότησης μέσω του ELA, το οποίο πλέον διαμορφώνεται σε 32,6 δισ. ευρώ.

Η παραπάνω επίδοση καταγράφηκε παρά τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις στα τέλη του μήνα, που πάντα στερούν από τον κλάδο ρευστότητα λόγω των πληρωμών προς την Εφορία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Σεπτέμβριο πληρώθηκε όχι μόνο η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, αλλά και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και παρ’ όλα αυτά τα υπόλοιπα κινήθηκαν ανοδικά. Σε αυτό συνέβαλε και η αύξηση της χρήσης των πιστωτικών καρτών για την εξόφληση των οφειλών.
Πλέον, το νέο ορόσημο για τις τράπεζες είναι το τέλος της χρονιάς. Μέσω προσφορών προς τους πελάτες τους θα επιδιώξουν την προσέλκυση καταθέσεων τόσο από… σεντούκια όσο και από χρήματα που βρίσκονται τοποθετημένα σε λογαριασμούς εκτός Ελλάδος ή σε τίτλους του εξωτερικού. Λόγω και της συγκυριακής ανόδου των υπολοίπων που παρατηρείται κάθε Δεκέμβριο, οι τραπεζίτες δεν αποκλείουν την ενίσχυση της καταθετικής βάσης κατά 6-7 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση το 2017.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ