από metereologos.gr
Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018
 

Οι σύμβουλοι μάνατζμεντ βλέπουν φως στο τούνελ

Οι προσδοκίες για την ελληνική οικονομία κινούνται σε θετικό έδαφος
Οι σύμβουλοι μάνατζμεντ βλέπουν φως στο τούνελ
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Για έκτο στη σειρά τρίμηνο τα στελέχη του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ (ΣΕΣΜΑ) εμφανίζονται θετικά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε ένα έτος. Οι μεταβολές των προσδοκιών συνδέονται στενά με τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και βεβαίως με τις εξελίξεις των εθνικολογιστικών μεγεθών. Ειδικότερα, ο «Δείκτης Εμπιστοσύνης Συμβούλων Μάνατζμεντ» (Greek Management Consultants Confidence Index, GMCCI), ο οποίος προκύπτει ως ο μέσος όρος των δεικτών GMCCI-Οικονομική Συγκυρία και GMCCI-Παραγωγικοί Συντελεστές, αυξήθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017 στο 14,2% από 6,4% που ήταν στο τέλος του προηγουμένου τριμήνου. Οπως προαναφέρθηκε, τα τελευταία έξι τρίμηνα καταγράφεται ανάκαμψη της αισιοδοξίας, η οποία μάλιστα έχει γίνει εντονότερη τα δύο τελευταία τρίμηνα.

Υπήρξε νέα, θεαματική βελτίωση των προσδοκιών των συμβούλων μάνατζμεντ για την πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών (δείκτης GMCCI-Οικονομική Συγκυρία), δηλαδή οικονομική μεγέθυνση, ανεργία, ιδιωτικές επενδύσεις παγίων, εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών και πληθωρισμός, σε ένα έτος.

Βελτίωση καταγράφηκε επίσης στον δείκτη GMCCI-Παραγωγικοί Συντελεστές. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος της διαφοράς «θετικών» και «αρνητικών» προβλέψεων για τις μεταβλητές του δείκτη, δηλαδή ανθρώπινο δυναμικό, συνθήκες χρηματοδότησης, δημόσιες υποδομές, επιχειρηματικότητα και θεσμικό πλαίσιο, έγινε θετικός μετά από δέκα τρίμηνα.

Προσκόμματα στην επιχειρηματική δράση


Τα τρία κυριότερα προσκόμματα στην επιχειρηματική δράση είναι η έλλειψη σταθερότητας του φορολογικού συστήματος, η υψηλή φορολογία και η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Σκορ υψηλότερο του 4, σε κλίμακα 1-5, είχαν επίσης η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η ασυνέχεια στη λειτουργία του κράτους, η παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος ξεκίνησε από το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Από τότε σημειώνεται συνεχής αύξηση του Γενικού Δείκτη GMCCI: από -20,2% στο τέλος Μαρτίου 2016 σε +14,2% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017.
Ο μέσος όρος των «θετικών» - «αρνητικών» προβλέψεων για τις μεταβλητές του GMCCI-Οικονομική Συγκυρία αυξήθηκε ξανά από 17,3% στο τέλος Ιουνίου σε 25,3% στο τέλος Σεπτεμβρίου. Υπογραμμίζεται ότι η τιμή του δείκτη κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016 ήταν -7,6%, δηλαδή περισσότερες επιχειρήσεις προέβλεπαν επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών από όσες προσδοκούσαν βελτίωση. Η νέα θετική αυτή εξέλιξη σχετίζεται προφανώς με τη βελτίωση των βασικών οικονομικών μεγεθών, που δημιουργεί προϋποθέσεις για συνέχιση της ανοδικής πορείας της ελληνικής οικονομίας. Μεγαλύτερη αισιοδοξία καταγράφηκε για όλες τις μεταβλητές που απαρτίζουν τον δείκτη.

Παραγωγικοί συντελεστές


Βελτίωση καταγράφηκε επίσης στον δείκτη GMCCI-Παραγωγικοί Συντελεστές το τρίτο τρίμηνο 2017. Ειδικότερα, ο μέσος όρος της διαφοράς «θετικών» και «αρνητικών» προβλέψεων για τις μεταβλητές του δείκτη έγινε θετικός, 3%, από -4,4% που ήταν στο τέλος του δευτέρου τριμήνου. Η τιμή αυτή μάλιστα είναι η υψηλότερη μετά το τρίτο τρίμηνο του 2014. Φαίνεται λοιπόν ότι οι σύμβουλοι μάνατζμεντ έγιναν περισσότερο αισιόδοξοι για την πορεία των παραγωγικών συντελεστών κατά το επόμενο δωδεκάμηνο. Περισσότερη αισιοδοξία υπάρχει στις εκτιμήσεις για την πορεία όλων των μεγεθών που περιέχονται στον δείκτη. Η μεγαλύτερη διαφορά προέκυψε στις προσδοκίες για την επιχειρηματικότητα.


HeliosPlus
Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Φως στο τούνελ του παραδείσου ανομίας. | 14/10/2017 23:50
  Το πολιτικό-κοινωνικό κλίμα της χώρας είναι κατάλληλο-ευνοϊκό για επενδυτές-επιχειρηματίες λόγω κρατικής-λαϊκής ανοχής φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής, ανεξόφλητων τραπεζικών δανείων, απλήρωτων φόρων, εισφορών, τελών, προστίμων, λογαριασμών οργανισμών, μισθών εργαζομένων, αδήλωτων κερδών, αφορολόγητων εισπράξεων, αδικαιολόγητων καταθέσεων, αντικανονικού πλουτισμού, άκοπων αποδείξεων, ανασφάλιστων ή χαμηλόμισθων ή απλήρωτων εργαζομένων, παρανομιών οικονομικών, εργασιακών, υγειονομικών, πολεοδομικών.
  Τερέζα
  απάντηση00
   
   
  Μα τι κάνετε | 14/10/2017 19:02
  Τέτοια άρθρα είναι θετικά στο κυβερνητικό έργο, προσοχή στεναχωριέται ο κ. Μητσοτάκης, εξάλλου επιρρεαζουν την κοινή γνώμη και τις μελλοντικές δημοσκοπήσεις .
  Μαρία
  απάντηση00
   
-