Αν και η πιθανότητες για την διενέργεια AQR στις ελληνικές τράπεζες έχει περιοριστεί, εντούτοις η αβεβαιότητα σχετικά με την έκβαση των stress tests είναι πιθανό να οδηγήσει σε αυξημένη μεταβλητότητα, εκτιμά η Citigroup συστήνοντας συνολικά «ουδέτερη θέση» για τον κλάδο.

Στις επιμέρους μετοχές συστήνει αγορά για την Alpha Bank μειώνοντας όμως την τιμή στόχο στα 2,16 ευρώ από 2,69 ευρώ, ουδέτερη θέση για την Εθνική μειώνοντας την τιμή στόχο στο 0,33 ευρώ από 0,35 ευρώ όπως και για τις Eurobank και Πειραιώς, για τις οποίες μειώνει τις τιμές στόχους στα 0,80 ευρώ (από 1,05 ευρώ) και στα 3,10 ευρώ (από 3,40 ευρώ) αντίστοιχα.

Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά πως η επίπτωση από την αύξηση της κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα φθάσει στα 3,2 δισ. ευρώ από την εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων IFRS9, παραπέμποντας σε μία αύξηση κατά 7% των προβλέψεων, ενώ υπολογίζει το αποθέματα ασφαλείας (buffers) του κλάδου στα 2-4 δισ. ευρώ. Συνολικά αναλυτές της αγοράς εκτιμούν πως οι τράπεζες ίσως χρειαστούν κεφάλαια άνω των 6 δις. ευρώ μεσοπρόθεσμα, την ώρα που οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ κινούνται στα 10-14 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως οι προσφορές για την έκδοση καλυμμένου ομολόγου ύψους 750 εκατ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας υπερκάλυπταν σήμερα το μέγεθος του ομολόγου αναφοράς, σύμφωνα με το IFR, καθώς ξεπερνούσαν τα 2 δις ευρώ. Η τιμολόγησή του διαμορφωνόταν στην περιοχή του 3%.