Στην Ελλάδα οι «ανάγκες» της εσωτερικής υποτίμησης έχουν κάνει τις μειώσεις μισθών και τις καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας μόδα. Προσβλέποντας, ωστόσο, ο έλληνας εργαζόμενος στην πολυπόθητη (παντός είδους) ανάκαμψη, αξίζει να πληροφορηθεί ορισμένες μεθόδους παραδοσιακές που επιμένουν να μετέρχονται εργοδότες του εξωτερικού προκειμένου να εξασφαλίζουν κίνητρα στους υπαλλήλους τους να δίνουν το «κάτι παραπάνω» στην άσκηση των καθηκόντων τους. Να μην εργάζονται, δηλαδή, με διεκπεραιωτική διάθεση αλλά να φροντίζουν να δίνουν μια «προστιθέμενη αξία» στο έργο που επιτελούν.
Ενα ξεχασμένο παρ’ ημίν κίνητρο αύξησης της εργατικότητας και της επιμέλειας των εργαζομένων –διότι το ζήτημα της εργασιακής απόδοσης είναι και ποσοτικό αλλά και ποιοτικό –είναι το περίφημο «μπόνους» ή «πριμ»! Η έκτακτη και πέραν της συμφωνηθείσης αμοιβής, δηλαδή, χορηγία που απονέμει ο εργοδότης στον εργαζόμενο για να εκφράσει την ευαρέσκειά του και να τον επιβραβεύσει για το αποτέλεσμα της εργασίας του. Εν προκειμένω δεν μιλάμε για τα προσυμφωνημένα μπόνους και δικαιώματα προαίρεσης (stock options) που απολαμβάνουν μεγαλοστελέχη τραπεζών της νεοϋορκέζικης Wall Street και του λονδρέζικου Citi ή μεγαλοστελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων, αλλά για πριμ που απολαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι, μέχρις ενός.
Ενα παράδειγμα γενναιόδωρου εργοδότη που αναφέρει η εφημερίδα «Le Figaro» αφορά έναν έμπορο αυτοκινήτων που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Λυών, στη Γαλλία. Ο συγκεκριμένος εργοδότης για να γιορτάσει τα 25 χρόνια από την ίδρυση της μικρομεσαίας, σημειωτέον, επιχείρησής του με την επωνυμία Starterre, αποφάσισε να δώσει «πριμ απόδοσης» που κυμαίνονται από 500 και φθάνουν τα… 35.000 ευρώ!
Συνολικά οι εργαζόμενοι στη Starterre θα εισπράξουν περίπου 1,6 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο –εξυπακούεται ότι ο μηνιαίος μισθός θα καταβληθεί κανονικά. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ζαν-Λουί Μπρισό διευκρίνισε ότι τα πριμ θα ξεκινούν από τα 500 ευρώ για τους νεοπροσληφθέντες και θα φθάνουν μέχρι τα 35.000 ευρώ για όσους παρέχουν τις υπηρεσίες τους για περισσότερα από 20 χρόνια στην επιχείρηση.


«Ενσυναίσθηση και αλτρουισμός»


Κληθείς από την τοπική τηλεόραση να δικαιολογήσει τη γενναιοδωρία της Starterre, ο γάλλος μάνατζερ είπε ότι η εταιρεία θεωρεί «απόλυτα φυσιολογική» τη χορήγηση του μπόνους. «Απαιτείται ενσυναίσθηση και αλτρουισμός για να διατηρήσει κανείς την επιτυχία της επιχείρησής του» σημειώνει ο Ζαν-Λουί Μπρισό. Είναι, όντως, άκρως «αλτρουιστικό» να διανείμει σε έναν μήνα μια εταιρεία 1,6 εκατ. ευρώ στους εργαζομένους της, πέρα από τη μισθοδοσία που θα καταβάλει. Αλλά εν προκειμένω δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι η Starterre θα «ματώσει» και πολύ.
Θα διανείμει μόλις το 0,64% του ετήσιου τζίρου της, καθώς η λυωνέζικη εταιρεία προβλέπει ότι θα πουλήσει εφέτος περί τα 17.000 αυτοκίνητα (καταγράφοντας μια εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 28% συγκριτικά με το 2016) και θα εισπράξει στα ταμεία της 250 εκατ. ευρώ περίπου. «Ανέκαθεν η εταιρεία μας επιβράβευε τους συνεργάτες της, άλλωστε το μοντέλο διοίκησής της είναι συμμετοχικό. Πολλοί από τους συνεργάτες μας έχουν επενδύσει τα πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής τους για να ανθήσει η Starterre» εξηγεί ο γάλλος μάνατζερ.


Ινδική γαλαντομία


Οπως φαίνεται –ίσως να το διαπιστώνουν τα τελευταία χρόνια της κρίσης πολλοί Ελληνες που μετανάστευσαν για να βιοποριστούν –πολλές επιχειρήσεις στις ανεπτυγμένες οικονομίες της Δύσης διανέμουν μέρισμα κερδών στα στελέχη τους. Παραδείγματα, όμως, εργοδοτών με «ενσυναίσθηση και αλτρουισμό» βρίσκει κανείς και σε αναπτυσσόμενες οικονομίες. Μια εταιρεία εισαγωγών-εξαγωγών στην Ινδία, αναφέρει το CNN, κάθε φθινόπωρο όταν πλησιάζει η μεγάλη γιορτή των ινδουιστών, το Ντιβαλί, ανταμείβει ορισμένα στελέχη της ακόμη πιο πλουσιοπάροχα από όσο η γαλλική εμπορία αυτοκινήτων Starterre.
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο ενημέρωσης, το 2016 η εταιρεία αυτή που έχει ετήσιο τζίρο περί τα 7,7 εκατ. ευρώ μοίρασε 400 διαμερίσματα και 1.200 αυτοκίνητα σε 1.700 εκ των 5.500 εργαζομένων που απασχολεί. Γιατί τόση γαλαντομία μόνο στο ένα τρίτο των εργαζομένων και στους άλλους τίποτα; «Οσοι δεν παίρνουν μια χρονιά μπόνους είναι πιο παραγωγικοί την επόμενη» εξηγεί στέλεχος της επιχείρησης. Ευλόγως αναρωτιέται κανείς για την ποιότητα των σχέσεων που αναπτύσσονται μεταξύ των εργαζομένων στην ινδική επιχείρηση.

HeliosPlus