Mε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται την ερχόμενη Παρασκευή το βράδυ η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδος από τον οίκο Moody΄s καθώς και ο χαρακτηρισμός που θα δώσει στις προοπτικές (outlook) της ελληνικής οικονομίας. Τυχόν αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδος από τη Moody΄s θα είναι ένα πολύ καλό νέο, τόσο για την κυβέρνηση που επιδιώκει να ξαναβγεί σύντομα στις αγορές, όσο και για τις επιχειρήσεις που θα δουν σταδιακά το κόστος χρήματος να μειώνεται και αυτό γιατί η επιρροή των οίκων αξιολόγησης στους διεθνείς επενδυτές ομολόγων είναι καταλυτική.

Τον περασμένο Ιούνιο η Moody΄s είχε αναβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδος από τη βαθμίδα Caa3 στη βαθμίδα Caa2 και είχε αναθεωρήσει από «σταθερό» σε «θετικό» το outlook.

Αιτιολογώντας τότε την απόφασή της η Moody΄s ανέφερε «πως έχουν βελτιωθεί οι προοπτικές μίας επιτυχούς ολοκλήρωσης του τρίτου ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους».

Τη σκυτάλη από τη Moody΄s πήρε στις 21 Ιουλίου ο οίκος Standard & Poor΄s. Κόντρα στις προσδοκίες για αναβάθμιση, η S&P διατήρησε ην αξιολόγηση του αξιόχρεου στη βαθμίδα «Β-» αλλά αναθεώρησε το outlook σε «θετικό». Η αναθεώρηση των προοπτικών σε θετικές, ερμηνεύτηκε από τους αναλυτές ότι η S&P τους επόμενους μήνες θα προχωρήσει και σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής δημοκρατίας.

Ακολουθησε στις 18 Αυγούστου η τρίτος από τους «Big Three» οίκους αξιολόγησης, η Fitch Ratings. Η Fitch αναβάθμισε την πιστολητική ικανότητα της Ελλάδος κατά μια βαθμίδα, από «CCC» σε «B-» και με θετικές προοπτικές (outlook). H Fitch είχε αποτιμήσει θετικά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και εκτιμούσε πως θα κλείσει και η τρίτη, γεγονός που θα οδηγήσει σε θετική επαναξιολόγηση της Ελλάδας, καθώς το Eurorgoup θα αποφασίσει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Οι οίκοι Fitch και S&P έχουν ίδιο σύστημα αξιολόγησης με 10 βαθμίδες. Η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στην 5η θέση. Αντιθέτως, η Moody΄s έχει σύστημα αξιολόγησης με 8 βαθμίδες και εμείς βρισκόμαστε στην 7η βαθμίδα. Και στα δύο συστήματα αξιολόγησης τα ελληνικά ομόλογα χαρακτηρίζονται ως αξιόγραφα χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας με υψηλό κίνδυνο.