«Πολύ ισχυρός κοινός στόχος» η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του έτους, δήλωσε προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup, ο πρόεδρος του Σώματος, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ερωτηθείς σχετικά με το ελληνικό ζήτημα απάντησε πως δεν βρίσκεται στη σημερινή ατζέντα και πως οι εργασίες για την τρίτη αξιολόγηση βρίσκονται σε εξέλιξη. «Ήμουν στην Αθήνα πρόσφατα και συζητήσαμε για όλα τα ζητήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν. Δεν έχουν να κάνουν τόσο με τη νομοθέτηση, αλλά με την εφαρμογή, την υλοποίηση των μέτρων. Επίσης, οι συζητήσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται και έχουμε έναν πολύ ισχυρό κοινό στόχο και φιλοδοξία, να κλείσουμε την αξιολόγηση πριν το τέλος του χρόνου» είπε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η σύνθεση της νέας γερμανικής κυβέρνησης θα επηρεάσει το ελληνικό πρόγραμμα, ανέφερε πως υπάρχει μία «στέρεη συμφωνία από το καλοκαίρι του 2015 που αφορά το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και τρέχει ως τον Αύγουστο του επόμενου έτους». «Mεμονωμένες εκλογές σε μεμονωμένα κράτη-μέλη δεν μπορούν να αλλάξουν αυτό το πρόγραμμα. Είναι μία συμφωνία μεταξύ όλων των κρατών της Ευρωζώνης, ακόμα και όταν μερικές κυβερνήσεις αλλάξουν. Η συμφωνία υπάρχει και το πρόγραμμα τρέχει ως το καλοκαίρι του 2018» υπογράμμισε.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με την αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε πως σήμερα οι υπουργοί θα αφιερώσουν χρόνο στην ανασκόπηση των οκτώ «πολύ δύσκολων ετών» που ήταν υπουργός, κατά τα οποία έπαιξε «σημαντικό ρόλο». «Είναι το πιο παλιό μέλος του Eurogroup. Θα μας λείψει η εμπειρία και η σοφία του, αλλά και κάποιες φορές η αυστηρότητά του. Θα μου λείψει προσωπικά και σαν φίλος. Μας έδινε συμβουλές που κάποιες φορές ζητούσαμε και κάποιες όχι» τόνισε ο κ. Ντάισελπμπλουμ.

Ο Ντάισελμπλουμ ρωτήθηκε επίσης για την ολοκλήρωση της θητείας του, απαντώντας χαρακτηριστικά: «Θα σας πω περισσότερα μετά το Eurogroup, διότι θα ενημερώσω πρώτα τους εταίρους για το τι συμβαίνει στην Ολλανδία και τι σημαίνει αυτό, και θα ενημερώσω μετά το Eurogroup».

«Να διοχετεύσουμε όλη μας την ενέργεια στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, που είναι κυρίως εφαρμογή συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και μετά να προετοιμάσουμε το τέλος του ελληνικού προγράμματος, που ελπίζω να γίνει στο τέλος του καλοκαιριού», δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

«Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, η ανεργία πέφτει και τα δημοσιοοικονομικά της χώρας έχουν μπει σε τάξη. «Το μόνο που έχουμε να λύσουμε είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος», πρόσθεσε ο Γάλλος επίτροπος τονίζοντας ότι η ουσία είναι η «δουλειά» που θα γίνει στην Ελλάδα.

Εξάλλου, ερωτηθείς για την αποχώρηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε από το Eurogroup, ο Πιέρ Μοσκοβισί απάντησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια, χαρακτηρίζοντας τον απερχόμενο Γερμανό υπουργό Οικονομικών «άνθρωπο εξαιρετικής ευφυΐας», με μεγάλη γενναιότητα και εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ. «Κάποιες φορές μπορεί να γίνει σκληρός. Δεν συμφωνούσαμε πάντα σε όλα, αλλά καταφέρναμε πάντα να έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία», ανέφερε για τον Β. Σόιμπλε ο Γάλλος επίτροπος.

O μελλοντικός ρόλος του ESM στο επίκεντρο της συνεδρίασης

Οι πιθανές μελλοντικές αλλαγές στο ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), θα βρεθούν στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup στο Λουξεμβούργο, το οποίο θα είναι και το τελευταίο για τον Γερμανό υπουργό οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε.

Το ελληνικό ζήτημα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup, ωστόσο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να επαναβεβαιώσουν τη βούλησή τους για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης εντός του τρέχοντος έτους. «Έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να κλείσει η αξιολόγηση έως το τέλος του 2017», δήλωσε πρόσφατα από τις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, οι δανειστές αναμένουν από την ελληνική πλευρά να παρουσιάσει τα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, προκειμένου να αποδεσμευθεί η εκκρεμούσα δόση, ύψους 800 εκατ. ευρώ. Όπως υπενθύμισε ανώτερος παράγοντας της ευρωζώνης, τα 800 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμα προς την Ελλάδα έως τις 31 Οκτωβρίου.

Εξάλλου, η προετοιμασία για τη συμμετοχή της ευρωζώνης στη Σύνοδο του ΔΝΤ που θα πραγματοποιηθεί στις 13-15 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον, είναι ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του σημερινού Eurogroup. Μεταξύ άλλων, στην Ουάσιγκτον αναμένεται να γίνουν και οι πρώτες συζητήσεις των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ για τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης και τη σταδιακή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης, οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα, μετά τη Σύνοδο του ΔΝΤ.

Τέλος, σχετικά με τις πιθανές αλλαγές στο ρόλο του ESM, η συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κάνουν μια γενική συζήτηση, η οποία ξεκινάει από «πολύ διαφορετικές απόψεις», όπως σχολίασε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης. Ο ίδιος, ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα σε ένα χρόνο θα υπάρξει σύγκλιση απόψεων για το ρόλο του ESM και πρόσθεσε ότι η πραγματική συζήτηση για το μέλλον της ευρωζώνης θα ξεκινήσει το Δεκέμβριο στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ