Τους επόμενους μήνες η διοίκηση του ΟΑΕΔ σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας έχει σχεδιάσει και πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή επτά νέα προγράμματα τα οποία θα δημιουργήσουν ευκαιρίες απασχόλησης για 78.000 ανέργους.

Αναλυτικά:

Πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης 40.000 αμειβομένων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, με τη μετατροπή της σύμβασης παροχής υπηρεσιών σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση της απασχόλησης μέσω της διατήρησης των θέσεων εργασίας και η προώθηση της μισθωτής σχέσης εργασίας μέσω της μετατροπής της σύμβασης παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. Απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν απασχολούν εργαζομένους αμειβόμενους με ΔΠΥ. Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι αμειβόμενοι με ΔΠΥ, εργαζόμενοι σε δύο –κατ’ ανώτατο όριο –εργοδότες.
Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 12 μήνες και αντιστοιχεί στις μηνιαίες εργοδοτικές εισφορές, καθώς και στο ποσό δώρου Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόματος αδείας που αναλογεί, με ανώτατο όριο επιχορήγησης το ποσό των 350 ευρώ ανά μήνα πλήρους απασχόλησης.

Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων ηλικίας 30-49 ετών. Στόχος η προώθηση στην απασχόληση και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης. Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους, ενώ παράλληλα οι 5.000 από τις 15.000 θέσεις θα αφορούν αποκλειστικά δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών, οι μακροχρόνια άνεργοι και οι δικαιούχοι ΚΕΑ.
Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 12 μήνες και η ημερήσια επιχορήγηση ανά άτομο ανέρχεται σε 15 ευρώ για άνεργους εγγεγραμμένους τουλάχιστον 3 μήνες στον ΟΑΕΔ, 18 ευρώ για μακροχρόνια ανέργους και 22 ευρώ για δικαιούχους ΚΕΑ.

3. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους ηλικίας 18-24 ετών (β’ φάση εργασιακής εμπειρίας). Αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 1.459 νέοι. Το πρόγραμμα αποτελεί τη δεύτερη φάση του προγράμματος «Απόκτηση Εργασιακής Εμπειρίας» που περιελάμβανε πρακτική άσκηση τεσσάρων μηνών σε αντικείμενο εργασίας συναφές με τις σπουδές, σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή του κοινωνικού τομέα της οικονομίας.

Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα σε 34 δήμους θύλακες υψηλής ανεργίας, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης των συμμετεχόντων, για 6.300 θέσεις πλήρους απασχόλησης. Δίνεται έμφαση κυρίως στους μακροχρόνια ανέργους, ενώ ενισχύονται οι δικαιούχοι του ΚΕΑ και μοριοδοτείται η εντοπιότητα. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 8 μήνες.

Πιλοτικό πρόγραμμα Δήμου Καλλιθέας για ανέργους νέους ηλικίας 18-29 ετών. Ωφελούμενοι περίπου 500 άτομα. Σκοπός του προγράμματος είναι να δοκιμάσει τρία νέα εργαλεία και προσεγγίσεις ως προς την υλοποίηση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης. Πρώτον, τη νέα μέθοδο ανάλυσης χαρακτηριστικών των αναζητούντων εργασία (profiling). Δεύτερον, την εξατομικευμένη καθοδήγηση κάθε ανέργου από τον εργασιακό σύμβουλο. Τρίτον, τα ανοιχτά προγράμματα απασχόλησης και την παραπομπή των ανέργων σε αυτά, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Πιλοτικό πρόγραμμα επιχειρηματικότητας νέων ηλικίας 18-29 ετών. Στην πρώτη φάση ωφελούνται 5.000 (συμβουλευτική) και στη δεύτερη 2.500 με την επιχορήγηση ώριμων επιχειρηματικών ιδεών. Το πρόγραμμα ενισχύει τη νεανική επιχειρηματικότητα μέσω ενός ολοκληρωμένου πλέγματος δράσεων. Εξελίσσεται ως εξής: α) Συμβουλευτική επιχειρηματικότητας που θα παρασχεθεί σε περίπου 5.000 άνεργους νέους από συμβούλους του ΟΑΕΔ. β) Αξιολόγηση της ωριμότητας των επιχειρηματικών ιδεών που θα καταρτιστούν και θα υποβληθούν. γ) Καθοδήγηση των νέων με τις ώριμες ιδέες στη σύνταξη επιχειρηματικών σχεδίων από μέντορες. Ακολούθως θα γίνει επιλογή των πιο αξιόλογων επιχειρηματικών σχεδίων και θα επιχορηγηθούν περίπου 2.500 νέοι επιχειρηματίες για την έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Δράση ολοκληρωμένης παρέμβασης για νέους ηλικίας μέχρι 29 ετών. Απευθύνεται σε 9.500 νέους αποφοίτους υποχρεωτικής εκπαίδευσης ή Γενικού Λυκείου. Θα επιχορηγηθούν ιδιωτικές επιχειρήσεις, φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την πρόσληψη των άνεργων νέων και την απασχόλησή τους σε περίπου 10 επαγγελματικές ειδικότητες. Η διάρκεια της δράσης ανέρχεται συνολικά στους 14 μήνες (10 μήνες επιχορήγησης και 4 μήνες δέσμευση για διατήρηση της απασχόλησης). Η επιχορήγηση θα ανέρχεται στο ποσό των 360 ευρώ τον μήνα και θα καλύπτει το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ