Η Intralot, η ελληνική εταιρεία εξοπλισμού και λειτουργίας τυχερών παιχνιδιών, ακολουθεί το τελευταίο διάστημα μια πολιτική αποεπένδυσης από αγορές που δεν παρήγαν κέρδη και επικεντρώνεται σε αγορές απαιτητικές μεν, αλλά ποιοτικές, με μικρό ρίσκο και εξασφαλισμένες μακροχρόνιες αποδόσεις. Πλέον, η στρατηγική της διοίκησης επικεντρώνεται στο οικονομικό αποτέλεσμα και στη δημιουργία ισχυρού cash flow.

«Πριν από τρία χρόνια το 49% των κερδών EBITDA της Intralot προερχόταν από τα Βαλκάνια. Σήμερα το 51% των κερδών EBITDA προέρχεται από τις δραστηριότητές μας σε χώρες με αξιολόγηση triple Α, όπως ΗΠΑ, Αυστραλία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Νέα Ζηλανδία και Μάλτα» εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο διευθύνων σύμβουλος της Intralot κ. Αντώνης Κεραστάρης.
«Μεγάλη ευκαιρία»
Η Intralot έφυγε από την αγορά της Ρωσίας, πούλησε τη συμμετοχή της στην Τζαμάικα και οσονούπω μέσω της δημόσιας εγγραφής που θα πραγματοποιήσει η εταιρεία Gamenet θα αποχωρήσει και από την Ιταλία. Από 2 δισ. ευρώ τζίρο η εταιρεία θα υποχωρήσει στο 1 δισ. ευρώ. Αυτό δεν ανησυχεί τη διοίκηση; «Καθόλου» απαντά ο κ. Κεραστάρης και επισημαίνει: «Η Ιταλία είναι μια αγορά 90 δισ. ευρώ. Εταιρείες μεγέθους της Intralot δεν μπορεί να είναι επενδυτές. Ο τζίρος μας στην Ιταλία ήταν 500 εκατ. ευρώ αλλά είχαμε αρνητικά EBITDA. Θα σταματήσουμε να «επιδοτούμε» τις πωλήσεις μας. Οσον αφορά την Τζαμάικα, η αγορά είχε πιάσει ταβάνι και είχαμε ετήσια κέρδη 2,9 εκατ. ευρώ από έναν τζίρο 360 εκατ. ευρώ. Οταν βρέθηκε επενδυτής να μας δώσει 12 φορές τα κέρδη μας και να εξαγοράσει τη συμμετοχή, ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για εμάς». Η Intralot θα λάβει 35 εκατ. ευρώ από την πώληση της συμμετοχής της στην Τζαμάικα. Στην Ιταλία η Intralot ελέγχει το 20% της Gamenet και σύμφωνα με τον νόμο στο επικείμενο ΙPO πρέπει να εκχωρήσει το 12%. Η αποτίμηση του 100% της Gamenet σε equity value είναι 350 εκατ. ευρώ, οπότε στα ταμεία της Intralot εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν περί τα 40 εκατ. ευρώ.
Επενδύσεις
Εν τούτοις o καθαρός δανεισμός της Intralot τα τελευταία χρόνια αυξάνεται. Σήμερα είναι στα 516 εκατ. ευρώ. «Είναι λογικό» αναφέρει ο κ. Κεραστάρης, ο οποίος υποστηρίζει πως «οι καθαρές επενδύσεις τα τελευταία τρία χρόνια σε νέα projects, αν αφαιρεθούν τα έσοδα από ρευστοποιήσεις συμμετοχών, είναι 80 εκατ. ευρώ παραπάνω. Μόνο για τη λοταρία του Ιλινόι, όπου σύντομα θα υπογράψουμε τη σύμβαση του τεχνολογικού παρόχου, θα επενδύσουμε 70 εκατ. ευρώ».
Στην αγορά των ΗΠΑ η Intralot στηρίζει πολλά. Σήμερα έχει συμβόλαια σε 12 Πολιτείες και μαζί με το Ιλινόι θα πιάσει… 13άρι. Οπως επισημαίνει ο κ. Κεραστάρης, «πριν από τρία χρόνια τα λειτουργικά μας κέρδη από τις ΗΠΑ ήταν 15 εκατ. ευρώ και τώρα είναι 40 εκατ. ευρώ. Μόνο η Λοταρία του Ιλινόι κάνει τζίρο 3 δισ. δολάρια, χωρίς να υπολογίζεται το Στοίχημα».
Στην Ελλάδα το συμβόλαιο με τον ΟΠΑΠ λήγει τον Ιούνιο του 2018 και όπως έχει ανακοινώσει ο ΟΠΑΠ δεν θα ανανεωθεί. Ετσι η Intralot θα έχει ως μοναδική εγχώρια δραστηριότητα τη συμμετοχή της 16,5% στα Ελληνικά Λαχεία.
«Στην Ελλάδα απασχολούμε 800 επιστήμονες και πληρώνουμε μισθοδοσία 35 εκατ. ευρώ τον χρόνο, όταν το ποσοστό των εσόδων μας από την Ελλάδα επί του συνολικού τζίρου μας τείνει προς το μηδέν. Δύσκολα αντιλαμβάνεται κανείς πώς κάποιος είναι ικανός να παίρνει δουλειές στις ΗΠΑ αλλά δεν μπορεί να είναι τεχνολογικός πάροχος της ελληνικής λοταρίας» λέει ο κ. Κεραστάρης και συνεχίζει:

«Στην Ελλάδα όταν προκηρυχθεί ένας διαγωνισμός σοβαρός για μόνιμες άδειες στο Διαδίκτυο θα ενδιαφερθούμε. Το online gaming το κάνουμε σε οκτώ χώρες και έχουμε εμπειρία. Σε ό,τι αφορά τα καζίνα (Ελληνικό, μετεγκατάσταση Mont Parnes κ.ά.) θα επιδιώξουμε να κερδίσουμε τους διαγωνισμούς για τα συστήματα ασφαλείας (monitoring) που θα προκηρυχθούν, όπου και εκεί έχουμε δυνατό tracκ record».
«Κανένα ρίσκο»
Για ενδεχόμενη αλλαγή έδρας και εισαγωγή σε ξένο χρηματιστήριο που περιοδικά έρχεται στο προσκήνιο και στην οποία μάλιστα στην εφετινή συνέλευση αναφέρθηκε ευθέως ο πρόεδρος της Intralot κ. Σωκράτης Κόκκαλης, ο κ. Κεραστάρης αναφέρει: «Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για μια απόφαση των μετόχων. Εμείς ως management έχουμε προετοιμάσει το έδαφος. Εχουμε τις δουλειές μας μακριά από την Ελλάδα, σε μέρη όπου οι ξένοι επενδυτές αντιλαμβάνονται το πόσο αξιόπιστος και ικανός πρέπει να είσαι για να κερδίζεις συμβόλαια. Επίσης, όλα πλέον τα δάνειά μας είναι σε διεθνείς τράπεζες. Σε μια ενδεχόμενη αδυναμία των ελληνικών τραπεζών δεν θα έχουμε πρόβλημα αναχρηματοδότησης. Δεν έχουμε κανένα ρίσκο συνέχισης της λειτουργίας. Αυτό είδαν και οι επενδυτές και συμμετείχαν στο ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ που καλύφθηκε τρεις φορές. Αναγνωρίζουν το value creation της Intralot. Πριν από τρία χρόνια από 170 εκατ. ευρώ EBITDA μόνο το 27% μετατρεπόταν σε χρηματοροές. Τώρα το ποσοστό αυτό είναι στο 70%. Για αυτό και δέχθηκαν να μας δανείσουν για επτά χρόνια».Η Intralot μετά την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της έχει μειώσει το μέσο κόστος από 8,25% σε 5,75% και τις λήξεις από τριάμισι χρόνια σε έξι χρόνια. «Η ετήσια εξοικονόμηση από τη μείωση των τόκων θα ανέλθει σε περίπου 28 εκατ. ευρώ» εκτιμά ο κ. Κεραστάρης. Η μεγάλη επόμενη πρόκληση για την εταιρεία είναι η συμμετοχή της στον διαγωνισμό για το βραζιλιάνικο Ξυστό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ