Με πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ για το 2017 και στόχο 3,57% για το 2018 κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο προϋπολογισμού της νέας χρονιάς από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018

Το προσχέδιο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,8% για το 2017 και 2,4% για το 2018, ενώ ενσωματώνει το πακέτο των 12 φόρων που έχουν ήδη ψηφιστεί και θα αποδώσουν πρόσθετα έσοδα ύψους 530 εκατ. ευρώ.

Στον προϋπολογισμό του 2018 υπάρχει και η πρόβλεψη για την καταβολή του επιδόματος σε ανέργους και οικογένειες με παιδιά, όπως αποκάλυψε το «Βήμα της Κυριακής».

Συγκεκριμένα ενσωματώνει τη συνέχιση δράσεων κοινωνικής πολιτικής αλλά και την έναρξη νέων, μεταξύ των οποίων:

– Η εφαρμογή του προγράμματος για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, με πιστώσεις ύψους 760 εκατ. ευρώ που θα ανακουφίσει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες φτώχειας.

– Η διάθεση ποσού 320 εκατ. ευρώ, που εξασφαλίστηκε από την επισκόπηση των πρωτογενών λειτουργικών δαπανών και προορίζεται για την προστασία ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών και για παρεμβάσεις στον κρίσιμο τομέα αντιμετώπισης της παιδικής φτώχειας.

– Η συνεισφορά του δημοσίου, με ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την προστασία της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Επίσης προβλέπεται μείωση δαπανών ττου τακτικού προϋπολογισμού κατά 297 εκατ. ευρώ.

«Είναι προφανές πως αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός των προγραμμάτων» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, παραδίδοντά το στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι εντός στόχων, ο προϋπολογισμός του 2017 έχει μία αρκετά σημαντική υπέρβαση στα έσοδα που θα αξιοποιήσουμε, ανέφερε ο κ. Χουλιαράκης.

«Ελπίζουμε μέχρι να γίνει σχέδιο προϋπολογισμού και μέχρι να περάσει ο επόμενος καιρός για να το εγκρίνουμε, τον Δεκέμβριο, να υπάρχουν οι καλύτερες δυνατές προβλέψεις και καλύτερες δυνατές πρόνοιες» τόνισε ο κ. Βούτσης παραλαμβάνοντας από τον κ. Χουλιαράκη το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.