Ενδιαφέρον για την εξαγορά της Cyta Hellas εκδηλώθηκε, όπως αναμενόταν, από Vodafone και Wind, χωρίς να αποκλείεται κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής από κάποιο fund.

Πρόκειται για την πρώτη φάση του διαγωνισμού πώλησης της εταιρείας τηλεπικοινωνιών από τον βασικό της μέτοχο που είναι η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ).

H Cyta Hellas και κατ΄ επέκταση το κυπριακό δημόσιο έχει επενδύσει στην Ελλάδα πάνω από 150 εκατ. ευρώ χωρίς όμως να υπάρχει ανταποδοτικότητα αφού η Cyta Hellas δεν έχει καταφέρει από το 2007 και μετά να εμφανίσει έστω και μία κερδοφόρο χρήση.

Από την άλλη πλευρά, το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικων ινών της εταιρείας μήκους 5.500 χιλιομέτρων και οι συνδρομητές της (306.800 πελάτες σταθερής τηλεφωνίας στο τέλος του 2016, 8.257 πελάτες κινητής και 10.999 πελάτες της συνδρομητικής τηλεόρασης) αποτελούν μια οντότητα στον κλάδο που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Ηταν βέβαιο που οι δύο πάροχοι Vodafone και Wind θα εκδήλωναν ενδιαφέρον και θα εξαρτηθεί από τη μελέτη των οικονομικών στοιχείων που θα ακολουθήσει αν θα υποβάλουν και σε ποιό ύψος δεσμευτικές οικονομικές προσφορές. Η ΑΤΗΚ πωλεί το σύνολο των μετοχών (100%) ή και μικρότερο ποσοστό, ανάλογα με το ενδιαφέρον του αγοραστή το οποίο βεβαίως θα διευκρινιστεί.

Χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΑΤΗΚ είναι η PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A.
To 2016 o κύκλος εργασιών της Cyta Hellas διαμορφώθηκε στα 90,8 εκατ. ευρώ από 107,8 εκατ. ευρώ to 2015 και οι ζημιές ανήλθαν στα 18,9 εκατ. ευρώ. Οι συσσωρευμένες ζημίες έφτασαν τα 165 εκατ. ευρώ!

Η ATHK πωλεί την Cyta Hellas επειδή δεν θέλει να βάλει άλλα λεφτά. Επίσης, οι δύο ενδιαφερόμενοι εκτιμάται ότι δεν θα «ματώσουν» για να αγοράσουν την Cyta Hellas. Ετσι, οι προσδοκίες για ένα υψηλό τίμημα είναι περιορισμένες.

Η εξαγορά θα πρέπει να περάσει από την κυπριακή Βουλή και εδώ γεννάται ένα θέμα: αν οι πολιτικοί κατανoήσουν ότι μια επιχείρηση που επενδύει μπορεί και να ατυχήσει δεν θα έχουν υψηλές προσδοκίες για το τίμημα. Αν όμως εκτιμούν ότι το τίμημα θα πρέπει να έχει άμεση σχέση με τα κεφάλαια που έχουν ξοδευτεί και με τον εσωτερικό δανεισμό της μητρικής προς τη θυγατρική, τότε είναι πιθανό ο διαγωνισμός να οδηγηθεί σε αδιέξοδο.