Την επίσπευση των κεφαλαιακών ελέγχων των ελληνικών τραπεζών, πριν τελειώσει το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, προανήγγειλαν με χθεσινές τους δηλώσεις τόσο ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι όσο και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Πρόκειται για μια συμβιβαστική της ευρωπαϊκής πλευράς απέναντι στις πιέσεις του ΔNT, η οποία πλέον θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, καθώς κάθε αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα προκαλεί πιέσεις στις τιμές των μετοχών.

Όπως προέκυψε από τις δηλώσεις των δύο Ευρωπαίων κορυφαίων στελεχών, ο στόχος τους είναι οι έλεγχοι στις ελληνικές τράπεζες να ολοκληρωθούν σε ένα εύλογο διάστημα πριν από τη λήξη του προγράμματος, που είναι προγραμματισμένη για τον Αύγουστο του 2018.

Τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι προγραμματισμένα για τον Οκτώβριο του 2018, οπότε και θα γίνονταν και των ελληνικών τραπεζών. Όμως, με τις πιέσεις του ΔΝΤ πείστηκαν οι Ευρωπαίοι εταίροι να γίνουν νωρίτερα, λόγω της προοπτικής εξόδου από το μνημόνιο. Όπως δήλωσε πηγή της εκτ στο Reuters, τα τεστ αντοχής πιθανότατα θα ολοκληρωθούν στις αρχές Μαΐου.