Εμπλοκή πολιτικών παραγόντων, Λιβανέζοι επενδυτές με πολλές εταιρείες στην Ελλάδα, Οικονομικός Εισαγγελέας, δικαστήρια. Εχει πλούσιο παρασκήνιο, η εμφανιζόμενη ως επένδυση της καταριανής Al Rayyan στη Ζάκυνθο, μια από τις τρεις της εταιρείας στο χώρο των τουριστικών ακινήτων, μαζί με την Οξυά και τη Κέρκυρα.

Η χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας την εμφανίζει ως μια ακόμη επένδυση που έμεινε στα χαρτιά λόγω της δυστοκίας του ελληνικού Δημοσίου, των αντιδράσεων της Εκκλησίας και των τοπικών πολιτευτών, με αποτέλεσμα να ναυαγήσει, πλήττοντας τη διεθνή εικόνα της χώρας ως τουριστικού προορισμού, και οδηγώντας σε αποχώρηση από τη χώρα, της Al Rayyan.

Η δικαστική ωστόσο έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν έχει ακόμη απαντήσει κατά πόσο πρόκειται πράγματι για επενδύσεις του πρώην Εμίρη Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θανί ή αφορούν κάποιους επενδυτές από το Λίβανο και τη Μέση Ανατολή που συνδέονται με το Κατάρ, δίχως και να καθορίζουν τη πολιτική του Εμιράτου. Τα ίδια αυτά πρόσωπα εμφανίζονται να διαθέτουν αρκετές εταιρείες με έδρα την Ελλάδα, με αντικείμενο μεταξύ άλλων την εκμετάλλευση ξενοδοχείων, μπαρ και εστιατορίων.

Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση της Al Rayyan Greece που εμφανίζεται ως βραχίονας της κρατικής επενδυτικής εταιρείας του Κατάρ, και φαίρεται να συνδέεται με τον πρώην Εμίρη. Η ανακοίνωση εστίαζε στον «τοίχο» που έχει συναντήσει σε κάθε επενδυτική της πρωτοβουλία στη χώρα, καταλήγοντας ότι «με το ζόρι επενδύσεις δεν γίνονται», και ότι «το Κατάρ έχει ήδη αποχωρήσει (σσ: από την Ελλάδα), γίνεται μια απλή συντήρηση και αποπεράτωση των ανοικτών ζητημάτων».

Στην πραγματικότητα όμως καμία από τις καταρινές επενδύσεις κρατικών επενδυτικών φορέων στην Ελλάδα, όπως στην Alpha Bank ή στον όμιλο ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, δεν έχουν μέχρι σήμερα επηρεαστεί από τις δικαστικές διενεξεις σε Οξυά, Κέρκυρα και Ζάκυνθο. Την είδηση αποχώρησης του Κατάρ από τη χώρα διέψευσε χθες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Σε δήλωση του αναφέρει ότι «όσα δηλώνει η εταιρία Al Rayyan -αν πράγματι τα δηλώνει, γιατί παρόμοια επιστολή δεν έχει περιέλθει στην ελληνική κυβέρνηση- αφορούν αποκλειστικά την ίδια και σε καμία περίπτωση δεν αντανακλούν την πραγματικότητα των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Κατάρ».

Το «Ναυάγιο»

Το πιο ενδιαφέρον σκέλος της ιστορίας αφορά την αγορά στη Ζάκυνθο, από την εταιρεία Pimana (με έδρα την Αθήνα) που εμφανίζεται να συνδέεται με την Al Rayyan, έκτασης 14.500 στρεμμάτων, η οποία περικλείει την διεθνούς φήμης τοποθεσία «Ναυάγιο». Η έκταση αγοράστηκε το 2014, και ο εκπρόσωπος της εταιρείας είναι η Τζουμάνα Μπεσάρα από τη Βηρυτό, κάτοικος Ελλάδας.

Εκτοτε η υπόθεση απασχολεί μονίμως την επικαιρότητα. Πέρυσι ωστόσο ο οικονομικός εισαγγελέας Γαληνός Μπρής έδωσε παραγγελία για άσκηση ποινικής δίωξης κατα επτά προσώπων μιλώντας για βαριά κακουργήματα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος, και περιγράφοντας συνθήκες απάτης που θυμίζουν κινηματογραφική ταινία. Η έρευνα είχε προκληθεί μετά από μηνυτήρια αναφορά της Μητρόπολης Ζακύνθου και της Ιεράς Μονής Αγ. Γεωργίου των Κρημνών, που μιλούσαν για απάτη, ενώ διεκδικούσαν μέρος της έκτασης.

Η μηνυτήρια αναφορά ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για την έκταση που πουλήθηκε το 2014, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες (Δασαρχείο, Πολεοδομία, τεχνικές Υπηρεσίες Δημοσίου, Δήμου κ.λπ.), τη χειρίστηκαν ως κοινόχρηστη, δίχως να ζητήσουν άδεια από τον πωλητή. Το Δασαρχείο μάλιστα είχε χαρακτηρίσει την έκταση ως δημόσια δασική διακατεχόμενη έκταση. Ο πωλητής, Ν.Χάρος, συνταξιούχος που διαμένει στη Κυψέλη, είχε επικαλεστεί κληρονομητήριο της θείας του, αλλά στην αποδοχή κληρονομιάς αναγράφονταν μόνο 70 στρέμματα, και όχι τα 14.500, που πουλήθηκαν. Στη συνέχεια ο πωλητής διόρθωσε, και μάλιστα αυθημερόν, με τη σύνταξη του συμβολαίου, την αποδοχή, συμπεριλαμβάνοντας και άλλα στρέμματα.

Σημειωτέον ότι μετά την πώληση διαδόθηκε ότι ο αγοραστής είναι ο Εμίρης του Κατάρ. Το γεγονός προκάλεσε πλήθος δημοσιευμάτων, και η πρεσβεία του Κατάρ στην Αθήνα, είχε εκδώσει την εποχή εκείνη ανακοίνωση που κατήγγηλλε την προσπάθεια επιτήδειων να στήνουν εταιρείες και να υπόσχονται σε Ελληνες δουλειά στο Εμιράτο.

Ενετοκρατία

Η ιστορία έχει όλα τα στοιχεία για να γίνει μιθυστόρημα. Ο πωλητής της έκτασης Ν.Χάρος επικαλείται διάταγμα της Ενετικής Πολιτείας του 1783, μέσω του οποίου φαίρεται να παραχωρήθηκε «τιμάριο» της Μονής της Αναφωνήτριας σε ορεινή περιοχή της Ζακύνθου σε πρόγονό του, με το όνομα Φλαμπουριάρης. Στη διάρκεια των αιώνων, τμήμα του «τιμαρίου» διατίθεται στους κατοίκους για καλλιέργεια, άλλο επιχειρείται να απαλλοτριωθεί, για να φτάσουμε στο 1961 οπότε και πεθαίνει ο τελευταίος γόνος της οικογένειας Φλαμπουριάρη, αφήνοντας ως κληρονομιά αορίστως δασική έκταση, δίχως να μνημονεύσει πράξη κυριότητας. Χαρακτηριστικό είναι ότι η κόρη του Σοφία αποδέχεται από τον πατέρα της μόλις 70 στρέμματα αγροτικής γης. Παρ’ όλα αυτά το 2014, ο Ν. Χάρος πραγματοποιεί αποδοχή κληρονομιάς 14.378 στρ. τα οποία και μεταβιβάζει στην εταιρεία Pimana.

Γιώργος Φιντικάκης