Το Σαββατοκύριακο 6-8 Οκτωβρίου, το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, θα διεξαχθεί στις Σπέτσες για έβδομη συνεχή χρονιά το Spetses Mini Marathon, μια διοργάνωση πολλαπλών αθλητικών και πολιτιστικών δράσεων που περιλαμβάνει αγώνες δρόμου και κολυμβητικά αγωνίσματα. Και όταν το απόγευμα της Κυριακής, που θα έχουν ολοκληρωθεί οι εκδηλώσεις, οι χιλιάδες ερασιτέχνες δρομείς και κολυμβητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μαζί με φίλους και συγγενείς τους, θα παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής, σχηματίζοντας ουρές για να επιβιβαστούν στα φέρι μποτ, τα καΐκια και τα θαλάσσια ταξί, το νησί των Σπετσών κυριολεκτικά θα ερημώσει, σημαίνοντας το τέλος της τουριστικής σεζόν.
Πέρυσι υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 12.000 επισκέπτες ήλθαν στο νησί για να λάβουν μέρος και να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις που ξεκινούν από την Παρασκευή το απόγευμα και κορυφώνονται την Κυριακή, με τον αγώνα των περίπου 26 χιλιομέτρων του γύρου του νησιού. Πρόκειται για τεράστιο αριθμό επισκεπτών που για να εξυπηρετηθούν σε ένα Σαββατοκύριακο απαιτείται να δουλέψει στο φουλ η τουριστική υποδομή του νησιού. Ταυτόχρονα η εκδήλωση αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ότι τέτοιου είδους αθλητικά-πολιτιστικά events μπορούν να τονώσουν την τουριστική βιομηχανία της χώρας.
Για αυτό μιλούν οι αριθμοί: τον Οκτώβριο του 2016 υπολογίζεται ότι επισκέφθηκαν τις Σπέτσες συνολικά 38.000 άτομα. Μόνο το τριήμερο του Spetses Mini Marathon στο νησί ήλθαν πάνω από 12.000 επισκέπτες, εκ των οποίων περίπου 2.500 ήταν από το εξωτερικό! Αντίστοιχα εντυπωσιακά είναι και τα έσοδα που «γεννά» η διοργάνωση, όχι μόνο στο νησί αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, σε μια περίοδο που στην ουσία βρίσκεται εκτός τουριστικής σεζόν.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2016 καταγράφηκε 100% πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων και των καταλυμάτων, όχι μόνο στις Σπέτσες, αλλά και στο Πόρτο Χέλι, στην Ερμιόνη και στην ευρύτερη περιοχή. Ανάλογη είναι η κατάσταση και για τις υπόλοιπες τουριστικές επιχειρήσεις, όπως εστιατόρια, μεταφορές, μπαρ κ.λπ.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όλοι οι ξένοι που βρέθηκαν στις Σπέτσες το τριήμερο των αγώνων πραγματοποίησαν τουλάχιστον και μία διανυκτέρευση στην Αθήνα, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο και την πρωτεύουσα.Ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι ένας στους δύο συμμετέχοντες που ήρθαν από το εξωτερικό για να λάβουν μέρος σε κάποιο από τα events επισκέφθηκαν για πρώτη φορά την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των διοργανωτών, οι συμμετέχοντες από το εξωτερικό ήταν από 20 διαφορετικές χώρες από όλη την υφήλιο, ενώ εφέτος αναμένεται συμμετοχή και από τη μακρινή Νέα Ζηλανδία.
Ο εφετινός αγώνας, με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το νησί το καλοκαίρι, θέλει, όπως τονίζει η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής δρ Μαρίνα-Λήδα Κουταρέλη, «να αφήσει και το περιβαλλοντικό του στίγμα». Στο πλαίσιο αυτό, η Οργανωτική Επιτροπή προσκαλεί όλους τους επισκέπτες, δρομείς και μη, να φέρουν μαζί τους ένα χαλέπιο πεύκο ή να προσφέρουν το δικό τους αντίτιμο στην αναδάσωση που προβλέπεται να λάβει χώρα την ερχόμενη άνοιξη, σύμφωνα με τις οδηγίες του δασαρχείου και του δήμου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ