Στα 1,7 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα ανέλθει ο τζίρος της τουριστικής μίσθωσης σπιτιών στην Ελλάδα εφέτος που παρουσιάζει άνθηση, καθώς αναπτύχθηκαν οι πλατφόρμες Airbnb, Booking κ.ά., σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Grand Thorton.
Οπως επισημαίνεται στην έρευνα, που διεξήχθη για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΞΕΕ), αν υπήρχε κοινός τρόπος φορολόγησης των ξενοδοχείων και αυτών των καταλυμάτων, το Δημόσιο θα είχε επιπλέον ετήσια φορολογικά έσοδα τουλάχιστον 341 εκατ. ευρώ.
Από την έρευνα της Grand Thorton με τίτλο «Η φοροδοτική δυνατότητα των ξενοδοχείων και η δυνατότητα αξιοποίησης της οικονομίας του διαμοιρασμού για τη φορολογική εξομάλυνση του κλάδου» προκύπτει ακόμη ότι το 2016 τα ξενοδοχεία συνεισέφεραν –άμεσα και έμμεσα –περίπου το 10% του ΑΕΠ, δηλαδή 17 δισ. ευρώ.
Οπως αναφέρεται στη μελέτη «ο υψηλός βαθμός υποκατάστασης των ξενοδοχείων από τα καταλύματα οικονομίας διαμοιρασμού, σε συνδυασμό με το φαινόμενο της άνισης φορολογικής μεταχείρισης, προκαλεί στρεβλώσεις στον μεταξύ τους ανταγωνισμό, κυρίως σε επίπεδο τιμών».
Υπερφορολόγηση
Η Grant Thornton σημειώνει στη μελέτη ότι το ξενοδοχειακό προϊόν στην Ελλάδα επιβαρύνεται φορολογικά περισσότερο από των υπολοίπων ανταγωνιστριών χωρών. Και τονίζει ότι η υπερφορολόγηση των ξενοδοχείων οδηγεί σε υψηλότερες τελικές τιμές κατά 2,2% έως 6,77%, προκειμένου να επιτευχθεί ένα αντίστοιχο ποσοστό κέρδους με τους ανταγωνιστές. Στην πράξη, δηλαδή, υποχρεώνει τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα σε σαφώς χαμηλότερα περιθώρια κέρδους, γεγονός που αδυνατίζει πλήρως τη δυνατότητά τους να διαδραματίσουν τον αναπτυξιακό ρόλο τους.
Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) κ. Γιώργος Τσακίρης, αναφερόμενος στα συμπεράσματα της μελέτης τόνισε ότι σε έξι χρόνια η οικονομία διαμοιρασμού θα έχει ξεπεράσει το μέγεθος των κλινών του αδειοδοτούμενου τομέα καταλυμάτων στη χώρα. Ταυτοχρόνως, οι απώλειες των ξενοδοχείων από την άνθηση της τουριστικής μίσθωσης σπιτιών υπολογίζονται σε 500 εκατ. ευρώ ετησίως.
Οπως τόνισε ο κ. Τσακίρης, «εφέτος η άμεση και έμμεση συμβολή του ελληνικού ξενοδοχείου στα τουριστικά έσοδα θα ξεπεράσει τα 17 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 52% των εθνικών τουριστικών εσόδων». Επίσης, ο ελληνικός τουρισμός, άμεσα και έμμεσα, συνεισφέρει το 23,4% στη συνολική εθνική απασχόληση.
Με βάση τις επιδόσεις αυτές η Ελλάδα θα έπρεπε να βρίσκεται μέσα στην πρώτη πεντάδα προτίμησης των τουριστικών προορισμών. Ομως, η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού κατατάσσει τη χώρα μας στην 24η θέση, με την Ισπανία να βρίσκεται στην 1η θέση και τη Γαλλία στη 2η.
Διψήφια αύξηση
Ηδη η στροφή των τουριστών προς την τουριστική μίσθωση σπιτιών στην Ελλάδα καταγράφεται και στα προσωρινά στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για το 2017.
Τον περασμένο Ιούλιο ο ελληνικός τουρισμός πέτυχε διψήφια αύξηση στις αφίξεις και μονοψήφια στις εισπράξεις έναντι του Ιουλίου του 2016.
Ωστόσο, οι εισπράξεις του εφετινού Ιουλίου αλλά και συνολικά του επταμήνου του 2017, παρότι είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, βρίσκονται ελαφρά χαμηλότερα από τις αντίστοιχες εισπράξεις του Ιουλίου 2015, γεγονός που προβληματίζει τους εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου. Αλλωστε, όπως οι ίδιοι τονίζουν συνεχώς, «στον τουρισμό δεν πρέπει να μετράμε κεφάλια, αλλά τα χρήματα που αφήνουν οι ξένοι επισκέπτες στις τουριστικές επιχειρήσεις και τη χώρα».
Σύμφωνα με την ΤτΕ, τον περασμένο Ιούλιο οι αφίξεις των ξένων ταξιδιωτών και οι σχετικές τουριστικές εισπράξεις παρουσίασαν άνοδο κατά 10,2% και 5,3% αντίστοιχα. Οι εισπράξεις του εφετινού Ιουλίου διαμορφώθηκαν στα 2,925 δισ. ευρώ, έναντι 2,78 δισ. ευρώ του Ιουλίου του 2016.
Το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2017, σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, οι αφίξεις των ξένων τουριστών αυξήθηκαν κατά 8% και οι εισπράξεις κατά 6,4%. Ετσι, με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, το συνολικό ύψος των εισπράξεων του επταμήνου ξεπέρασε τα 7 δισ. ευρώ (7,036 δισ. ευρώ), έναντι 6,6 δισ. ευρώ του επταμήνου του 2016 και 7,1 δισ. ευρώ του επταμήνου του 2015.
Ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, αναφερόμενος στις εκτιμήσεις για την εφετινή χρονιά, τόνισε ότι όλα συγκλίνουν στο ότι οι αφίξεις (μαζί με τα 2-2,5 εκατ. αφίξεων της κρουαζιέρας) θα προσεγγίσουν τα 28,5 εκατομμύρια ενώ τα εφετινά έσοδα θα περιορισθούν στα επίπεδα των 14 δισ. ευρώ, λόγω του ότι υστερεί η μέση κατά κεφαλή δαπάνη (514 ευρώ).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ