Ενθαρρυντικές είναι οι πρώτες ενδείξεις από τη διενέργεια των πρώτων δημοπρασιών ακινήτων από τις τράπεζες, καθώς διαπιστώνεται αυξημένο ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές, ενώ οι προσφορές που υποβάλλονται είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές.
Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι αν και πρόκειται για διαφορετική διαδικασία σε σχέση με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, καθώς τα ακίνητα που διατίθενται έχουν περάσει στην ιδιοκτησία των τραπεζών και δεν ανήκουν στους οφειλέτες, το μεγάλο ενδιαφέρον της αγοράς για επένδυση στην αγορά σε προνομιακές τιμές δείχνει τα οφέλη που θα έχει για τα πιστωτικά ιδρύματα η εκμετάλλευση του διαδικτυακού καναλιού για τη ρευστοποίηση ενεχύρων.
Πρώτη ξεκίνησε την online πώληση ακινήτων η Τράπεζα Πειραιώς στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, ενώ έχει προγραμματιστεί και δεύτερη δημοπρασία για τις 24 και 25 Οκτωβρίου με τις ελάχιστες ζητούμενες τιμές να κινούνται μεταξύ 11.000 ευρώ και 1 εκατ. ευρώ.
Δημοπρασία ολοκλήρωσε την περασμένη εβδομάδα και η εταιρεία PQH, που διαχειρίζεται κεντρικά το σύνολο του χαρτοφυλακίου των 16 υπό εκκαθάριση τραπεζών, για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Προσφορές
Στην πρώτη δημοπρασία της Τράπεζας Πειραιώς παρουσιάστηκαν 58 ακίνητα με συνολική εμπορική αξία υψηλότερη των 7 εκατ. ευρώ. Ενεγράφησαν περισσότεροι από 2.000 χρήστες, ενώ η πλατφόρμα είχε περισσότερα από 1 εκατ. page views. Υποβλήθηκαν 180 προσφορές για 39 ιδιοκτησίες και εγκρίθηκαν προς πώληση 29 ακίνητα έναντι τιμήματος άνω των 3 εκατ. ευρώ.
Εξ αυτών, τα 9 ακίνητα διατέθηκαν μέσω της «Αμεσης Αγοράς» (buy now) και τα 20 μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Σημειώνεται ότι για την επόμενη δημοπρασία έχουν ήδη καταβληθεί προκαταβολές για 5 ακίνητα στο buy now.
Από την άλλη πλευρά, η PQH διαχειρίζεται συνολικά περίπου 300 ακίνητα. Μέσω της πρώτης δημοπρασίας πουλήθηκαν 4 ιδιοκτησίες, σε λιγότερο από 45 λεπτά και συγκεντρώθηκαν συνολικά 28,71 εκατ. ευρώ. Θα ακολουθήσει νέα δημοπρασία τον Νοέμβριο, η οποία θα περιλαμβάνει ξενοδοχεία και κτίρια γραφείων στην Αττική, στη Χαλκίδα, στην Πάτρα, στο Λουτράκι και στην Κέρκυρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ