Μπορεί τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες να κινούνται πτωτικά σε ετήσια βάση, ωστόσο το τελευταίους μήνες εμφανίζουν ανησυχητική αύξηση, γεγονός που δεν περνάει απαρατήρητο από τους δανειστές.
Επίσης, τον Ιούλιο του 2017, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2016, οι εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες οφειλές εμφανίζουν αύξηση κατά 165 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο μέσα σε έναν μήνα (Ιούνιο με Ιούλιο 2017) αυξήθηκαν κατά 269 εκατ. ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη που συνολικά ανέρχονται σε 5,43 δισ. ευρώ θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται σταδιακά, καθώς είναι μνημονιακή υποχρέωση.
Οπως επισημαίνει σε έκθεσή του το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ), ο μεγαλύτερος υποτομέας της Γενικής Κυβέρνησης μετά τον Κρατικό Προϋπολογισμό (ΚΠ), εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσχέρειες, παρά το γεγονός ότι στο επτάμηνο τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές ήταν αυξημένα, έναντι του 2016.
Τα νοσοκομεία
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος Ιουλίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΚΑ ανέρχονταν σε 2,3 δισ. ευρώ και των νοσοκομείων σε 550 εκατ. ευρώ. Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ΟΚΑ και νοσοκομείων αντιστοιχούσαν στο 72,9% του συνόλου των οφειλών της Γενικής Κυβέρνησης.
Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο επισημαίνει ότι οι δημοσιονομικές εξελίξεις στους ΟΚΑ απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και δεν δικαιολογούν κανέναν απολύτως εφησυχασμό.
Ομως σοβαρό θέμα προκύπτει και με τις επιστροφές φόρων καθώς στερούνται πόροι από την οικονομία τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τα νοικοκυριά.
Οταν το κράτος χρωστάει 1,52 δισ. ευρώ επιστροφές φόρων σημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι επιχειρήσεις περιμένουν να λάβουν πίσω ΦΠΑ που έχουν καταβάλει και τα νοικοκυριά φόρους εισοδήματος.

Συμψηφισμοί
Για τα νοικοκυριά το ποσό του επιστρεφόμενου φόρου αναμένεται να συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ και μάλιστα όχι με την πρώτη δόση, αλλά με ολόκληρο το ποσό της εκκαθάρισης, εφόσον το ποσό της επιστροφής ξεπερνάει τον φόρο ακινήτων.
Ηδη στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ξεκινήσει τους συγκεκριμένους συμψηφισμούς και αναμένεται να κορυφωθεί έως το τέλος του μήνα, που είναι η πρώτη δόση πληρωμής του ΕΝΦΙΑ.
Μάλιστα, αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι το ποσό των εκκρεμών επιστροφών φόρων, που σήμερα είναι 1,52 δισ., μπορεί να πέσουν ακόμη και στα μισά, εφόσον ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός με τον ΕΝΦΙΑ και προχωρήσουν και οι επιστροφές ΦΠΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ