από metereologos.gr
Σάββατο 18 Αυγούστου 2018
 
 

Τροποποιείται το σχέδιο φορολογικών ελέγχων

Για να προσαρμοστεί απόλυτα στα νέα δεδομένα που έθεσε το ΣτΕ
Τροποποιείται το σχέδιο φορολογικών ελέγχων
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Στην τροποποίηση του σχεδίου φορολογικών ελέγχων που θα διενεργηθούν μέσα στο 2017 από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με απόφαση του Διοικητή της σε μία προσπάθεια να προσαρμοστεί απόλυτα στα νέα δεδομένα που έχει θέσει το Συμβούλιο της Επικρατείας αναφορικά με τις παραγραφόμενες φορολογικές χρήσεις.

Από την απόφαση γίνεται ξεκάθαρο ότι υποθέσεις πριν το 2005 παραγράφονται εφόσον έχουν υποβληθεί φορολογικές δηλώσεις. Στην περίπτωση που δεν έχουν υποβληθεί τότε θα πρέπει να γίνει έλεγχος κατά προτεραιότητα έως τα τέλη του 2017 και εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις να επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα.

Για ελεγχόμενες φορολογικές χρήσεις 2006 και μετά αρκεί να βρεθεί έστω και ένα απλό νέο συμπληρωματικό στοιχείο προκειμένου να μην παραγραφεί η υπόθεση και να γίνει ενδελεχείς έλεγχος.

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και οι περισσότερες λίστες που βρίσκονται σε έλεγχοι όπως είναι για παράδειγμα η Λίστα Λαγκάρντ, Μπόργιανς κτλ καθώς θεωρούνται ως νέα στοιχεία. Ερωτηματικό αποτελεί αν τελικά οι λίστες εμβασμάτων των ελληνικών τραπεζών αποτελούν νέα στοιχεία και άρα μπορούν οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές να πάνε αρκετά χρόνια πίσω (πέραν της πενταετίας). Για τη συγκεκριμένη κατηγορία εκτιμάται ότι λύση θα δώσουν τα δικαστήρια έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Για νεότερες ελεγχόμενες χρήσεις όπως είναι για παράδειγμα αυτές του έτους 2008 και μετά θα γίνεται κανονικά έλεγχος για περιπτώσεις φοροδιαφυγής κατά τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας άρα δεν παραγράφονται στην 5ετία αλλά στην 20ετία.

Φορολογικές χρήσεις από το 2011 και μετά θα μπορούν να ελεγχθούν κανονικά καθώς είναι εντός της πενταετίας πριν παραγραφούν.

Οι παραπάνω ημερομηνίες ισχύουν για τις φορολογίες εισοδήματος και Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων αφού για τις φορολογίες κεφαλαίου, Φ.Π.Α. και τελών χαρτοσήμου ισχύουν διαφορετικοί χρόνοι παραγραφής.


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
-