Ενας νέος όμιλος ειδικών χημικών προϊόντων, σπόρων, εξελιγμένων υλικών και πολυμερών δημιουργήθηκε την πρώτη ημέρα του φθινοπώρου. Επικεφαλής της DowDuPont, της γιγαντιαίας επιχείρησης που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση της Dow Chemical και της DuPont –πρόκειται για μια συμφωνία 130 δισ. δολαρίων, –είναι ένας ελληνικής καταγωγής μάνατζερ, ο γεννημένος στο Ντάργουιν της Αυστραλίας Αντριου Λιβέρης (Andrew Liveris).
Ο ηλικίας 63 ετών μάνατζερ, με θητεία 40 και πλέον χρόνων στην Dow Chemical, είναι ο αρχιτέκτονας της ενοποίησης. Οπως γράφτηκε μάλιστα από τον διεθνή Τύπο, ο Αντριου Λιβέρης ανέβαλε τη συνταξιοδότησή του για να πετύχει τον κορυφαίο στόχο του επαγγελματικού βίου του –ο ίδιος έχει διευκρινίσει ότι θα παραμείνει στο αξίωμα του εκτελεστικού διευθυντή της DowDuPont έως τα μέσα του 2018. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λιβέρης τον Νοέμβριο του 2004 είχε διαδεχθεί στα αξιώματα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Dow Chemical έναν άλλο Ελληνα της Διασποράς, τον γεννημένο το 1939 στη Νέα Υόρκη Γουίλιαμ Σταυρόπουλο.
Ο Αντριου Λιβέρης είναι εγγονός έλληνα εμιγκρέ. Τέλειωσε το Λύκειο στο Μπρισμπέιν και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ –έχει πτυχίο χημικού μηχανικού, ενώ το 2005 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας από το Πανεπιστήμιο όπου σπούδασε. Είναι επίσης μέλος της Ακαδημίας Τεχνολογικών Επιστημών και Μηχανολογίας της Αυστραλίας, μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της ΙΒΜ, στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας και στο Συμβούλιο για τις Διεθνείς Επιχειρήσεις των ΗΠΑ.
Ξεκίνησε την καριέρα του στην Dow το 1976, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Μελβούρνη. Εργάστηκε στην Ασία και στη Βόρεια Αμερική και την πρώτη στρατηγική κίνηση της καριέρας του ως μάνατζερ την έκανε το 2008, όταν η Dow Chemical εξαγόρασε την εταιρεία ειδικών χημικών προϊόντων Rohm and Haas αντί 16,2 δισ. δολαρίων.

Αναμορφωτής
Με την εξαγορά αυτή και με μια σειρά επιχειρηματικών αποφάσεων, βεβαίως, ο Λιβέρης μετέτρεψε την Dow Chemical από κυρίαρχη στον κλάδο των χημικών εταιρεία σε μια επιχείρηση-πρότυπο σε ό,τι αφορά την εφαρμογή καινοτομιών τόσο σε τεχνολογικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο στον ευρύτερο κλάδο των χημικών, των πλαστικών, των γεωργικών προϊόντων και της επιστήμης των υλικών εν γένει.

«Η πραγματική αξία της συμφωνίας εξαρτάται από τη δημιουργία των βιομηχανικών υπερδυνάμεων που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στις αγορές» είχε δηλώσει ο Αντριου Λιβέρης. Αρχικό σχέδιο ήταν η ενοποιημένη εταιρεία να «σπάσει» σε τρεις ανεξάρτητες εισηγμένες εταιρείες. Την περασμένη Τρίτη ανακοινώθηκε ότι τελικά η «υπερδύναμη» θα είναι μία με τους κλάδους των υδάτων, των αυτοματοποιημένων συστημάτων, των φαρμάκων και των τροφίμων να μεταφέρονται από το γενικότερο τομέα της επιστήμης των υλικών στον τομέα των ειδικών χημικών προϊόντων της ενιαίας DowDuPont.

Κριτική συνεργασία
Ο Αντριου Λιβέρης υπήρξε συνεργάτης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα –συμπροεδρεύων της διευθύνουσας επιτροπής Προηγμένης Βιομηχανικής Συνεργασίας και επίσης μέλος του Εξαγωγικού Συμβουλίου που είχε συστήσει ο πρώην πρόεδρος. Παρά το ότι ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επιχειρεί με ζέση να καταργήσει και να ανατρέψει ό,τι δημιούργησε κατά τις δύο θητείες του ο Ομπάμα, δεν δίστασε να ζητήσει από τον Λιβέρη να αναλάβει την προεδρία της Επιτροπής Συμβούλων του προέδρου σε θέματα Βιομηχανίας (Αμερικανικό Βιομηχανικό Συμβούλιο).
Ούτε ο Λιβέρης δίστασε, πάντως, να ασκήσει δημοσίως σκληρή κριτική στην απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τις συνομιλίες του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Αν και καλωσόρισε την ευνοϊκή προς το επιχειρείν πολιτική του Τραμπ, μιλώντας τον περασμένο Ιούνιο στην τηλεόραση του CNBC εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις αποφάσεις του προέδρου σε ό,τι αφορά το περιβάλλον. Ο Λιβέρης μίλησε για την ανάγκη να προωθηθούν οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στους τομείς της ηλιακής ενέργειας, της αιολικής και της βιομάζας, στους οποίους «η Αμερική έχει μεγάλα πλεονεκτήματα», όπως είπε.
Το 2012 ο Αντριου Λιβέρης συνεργάστηκε με τον τουρκικής καταγωγής πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Coca-Cola Company Μουχτάρ Κεντ, τον πρόεδρο της Coca-Cola HBC Γιώργο Δαυίδ και τον ελληνοαμερικανό δικηγόρο και επιχειρηματία Γιώργο Stamas για να ιδρύσουν, εν μέσω κρίσης, την Ελληνική Πρωτοβουλία (Hellenic Initiative), έναν Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό με φιλανθρωπική δράση, στον οποίο προσχώρησαν εξέχοντα μέλη της ελληνικής διασποράς. Ο Αντριου Λιβέρης ζει με τη σύζυγό του Πόλα στο Μίντλαντ της αμερικανικής Πολιτείας του Μίσιγκαν. Εχουν τρία ενήλικα παιδιά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ